23948sdkhjf

Avfallstrenden åt rätt håll

Ny statistik från Avfall Sverige visar att avfallstrenden går åt rätt håll. Per person minskade avfallsmängderna 2013 till 458,4 kilo.
Den totala mängden behandlat hushållsavfall vara 4,4 miljoner ton. Materialåtervinning och biologisk återvinning ökar likaså, och avfall till energiåtervinning minskar, visar Avfallstrenden 2014 som Avfall Sverige presenterar idag.
Att materialåtervinningen och den biologiska återvinningen ökar är inte bara en trend i Sverige, det ser likadant ut i Europa, den stora skillnaden jämfört med övriga Europa är att deponering av hushållsavfall nästan inte förekommer i Sverige. Endast 0,8 procent av det svenska hushållsavfallet deponeras jämfört med 34 procent i Europa som helhet.
Siffrorna visar i övrigt att 33,2 procent av hushållsavfallet gick till materialåtervinning, det är en ökning med 3,2 procent. 16,1 procent behandlades biologiskt genom rötning eller kompostering, vilket är en ökning med 6,0 procent. Energiåtervinningen minskade med 2,8 procent, och knappt hälften av hushållsavfallet går till energiåtervinning, 49,9 procent.
- Allt fler kommuner har infört insamling av källsorterat matavfall, nu är det cirka 170 kommuner. Det är en förklaring till ökningen av biologisk återvinning. Där matavfallet samlas in separat går det till biologisk återvinning istället för energiåtervinning. Ser vi längre tillbaka i tiden än de fem år som vi redovisar i avfallstrenden märks en tydlig förskjutning uppåt i avfallshierarkin, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.
Sedan 2004 har materialåtervinningen ökat med 6 procent, den biologiska har ökat med 65 procent och energiåtervinning med 14 procent. Deponeringen har minskat med 91 procent under samma period.
2013 ökade mängden matavfall till biologisk återvinning med 17 procent jämfört med 2012. Rötninegn ökade med 25 procent och kompostering minskade med 10 procent.

Avfallstrenden är en preliminär beräkning av mängden behandlat hushållsavfall i Sverige 2013. I början av juli kommer Avfall Sveriges statistiska årsskrift Svensk Avfallshantering med den slutliga sammanställningen av all statistik kring hushållsavfall 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078