23948sdkhjf

Sluter sophämtningsavtal, trots överprövning

Stockholm Vatten tecknar avtal om sophämtning med vinnarna i en upphandling. Detta trots att upphandlingen ligger för överprövning.

Detta okonventionella förfarande görs med miljön som argument. Hämtningen av stockholmarnas hushållsavfall har enligt Inköpsrådets hemsida, varit en upphandlingstekniskt komplicerad historia i många akter. Tanken var att entreprenörerna Suez och Reno Norden skulle ta över hanteringen 1 april i år, men upphandlingen är överprövad och ligger nu hos förvaltningsrätten.


Enligt Inköpsrådet har kritiken mot Stockholm Vatten bitvis varit hård gällande upphandlingen. Utvärderingsmodellen har bedömts som bland annat bedömts som godtycklig. Då upphandlingen är värd ca 2 miljarder kronor och konkurrensen mellan entreprenörerna hård är det uppenbart att ärendet kan komma att gå vidare efter att förvaltningsrätten sagt sitt och av det skälet har Stockholm Vatten förlängt avtalet med de nuvarande entreprenörerna i ett halvår efter 1 april.


Efter det tar man det okonventionella greppet att från 1 november teckna tillfälliga avtal med de företag som vunnit den upphandling som nu är överprövad. Motiveringen till detta är att stadens högt satta miljömål inte är möjliga att nå om man fortsätter med ytterligare förlängningar.


I praktiken innebär detta att Suez och Reno Norden från 1 november kommer att sköta sophämtningen enligt ett upplägg som styr mot samordnade transporter och mer sortering. Dessa tillfälliga avtal kommer att gälla tills dess att rättsprocessen är avklarad och permanenta avtal därmed kan tecknas.


Bild: Stockholm Vattens automatiska miljöstation i Kista. Foto: Stockholm Vatten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063