23948sdkhjf

Mer återvinning steg mot en cirkulär ekonomi

Europaparlamentet röstar idag om ett paket med fyra direktiv rörande avfallshantering.

Det rör sig främst om avfall från hushåll och mindre företag, vilket totalt utgör 8 procent av EU:s totala avfallsmängd. Detta är ett första steg för att skapa en cirkulär ekonomi. De främsta utmaningarna handlar om att öka återvinningen inom EU, få ner antalet soptippar och minska matsvinnet.


Övergången från en linjär ekonomi där vi producerar, konsumerar och kastar bort avfall till en mer cirkulär ekonomi förutsätter högre grad återvinning och återanvändning än vad som i dag är fallet inom EU.



Under 2014 återvanns och komposterades 50 procent av det kommunala avfallet i Sverige (att jämföra med EU-genomsnittet på 44 procent) och endast 1 procent av avfallet hamnade på soptippar (vilket är klart under EU-snittet på 31 procent).



Miljö- och hälsoskadliga soptippar


Deponi är den billigaste varianten av avfallshantering, men soptipparna är också det mest miljöskadliga alternativet och utgör därtill en potentiell hälsorisk för människor. Därför är det viktigt att hålla mängden deponiavfall låg och istället uppmuntra till återvinning, återanvändning, reparation i stället för att slänga och andra sätt att hålla nere skräpnivån. Ju mindre ett land dumpar sitt avfall på soptippar, ju mer tenderar att återvinnas. Utöver att en cirkulär ekonomi är mer miljövänlig skulle det dessutom skapas flera jobb inom eko-design, insamlande, reparation etc.


Även om förbränning är att föredra framför att dumpa avfallet på soptippar kan en hög förbränningsgrad innebära mindre återvinning. Exempelvis Finland och Danmark tillämpar förbränning i stor utsträckning som ett sätt att hantera avfall och producera energi, något som skulle påverkas av den nya EU-lagstiftningen.


Ambitiösa mål


EU-kommissionen siktar mot att 65 procent av avfallet i medlemsländerna ska återvinnas år 2030. Samtidigt ska maximalt 10 procent utgöras av deponiavfall. Parlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet röstade tidigare för ännu mer ambitiösare mål: 70 procent ska återvinnas och högst 5 procent av EU-ländernas avfall ska dumpas på soptippar.


Under tisdagens plenarsession kommer Europaparlamentets ledamöter diskutera ”avfallspaketet” och de fyra direktiven som rör avfall, deponering, förpackning samt återvinning av fordon, batterier och elektronikutrustning.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282