23948sdkhjf

Debatt: Ökad konkurrens på avfallsmarknader behövs i en cirkulär ekonomi

Som representanter för de privata återvinningsföretagen i Finland, Norge och Sverige välkomnar vi att de nordiska konkurrensmyndgheterna i en rapport lyfter fram fördelarna med ökad konkurrens och mer öppna avfallsmarknader och att den snedvridna konkurrensen mellan privata och kommunala aktörer uppmärksammas.
De nordiska konkurrensmyndigheterna har identifierat möjligheter och hinder för utvecklingen på avfallsmarknaderna i rapporten Competition in the waste management sector – preparing for a circular economy. Rapporten ger viktiga rekommendationer om hur ett förändrat regelverk kan stimulera mer innovativa marknadslösningar och konkurrens på lika villkor, samt lägga grunden för en cirkulär ekonomi. Vi stödjer förslagen och vill särskilt lyfta fram två rekommendationer:

Ökad användning av marknadslösningar: Rapporten lyfter fram att det bör vara obligatoriskt för kommuner att kontinuerligt utvärdera sin verksamhet, att överväga marknadslösningar, inklusive upphandling av avfallshanteringstjänster, och att lägga fokus på att skapa väl fungerande marknader.

Kommunernas roll bör vara att stimulera och säkerställa innovativa lösningar och marknader och öppna upp marknader så att fler aktörer får möjlighet att erbjuda sina tjänster. Genom att utforska vad marknaden kan erbjuda får kommunerna möjlighet att jämföra olika lösningar.

Förtydliga offentliga roller och mål, och öka dialogen: Kommunerna har flera olika roller inom avfallsområdet. Målen för kommunernas olika roller kan vara svåra att förena och detta påverkar konkurrensneutraliteten på marknaden. Konkurrensmyndigheterna anser därför att det bör finnas en tydlig skiljelinje mellan kommunernas roller som, å ena sidan, tillhandahållare av avfallshanteringstjänster och, å andra sidan, är offentliga myndigheter. Kommunala avfallsföretag bör inte delta mer än andra marknadsaktörer i kommunalt beslutsfattande som rör övervakning, reglering och utformning av kommunal avfallshantering.

Många kommunala bolag bedriver en omfattande affärsverksamhet på den öppna och konkurrensutsatta avfallsmarknaden och utnyttjar då de investeringar i överkapacitet som man gjort för att hantera hushållsavfallet, där kommunerna har monopol. När kommunernas olika roller inte hålls helt åtskilda så snedvrids konkurrensen på denna marknad. Här måste lagstiftningen förändras så att privata och kommunala bolag får samma förutsättningar och att kommunerna inte tillåts blanda ihop de olika rollerna.

Marknaden för återvinning och återvunna råvaror är i högsta grad internationell. Det är viktigt att handelsbarriärer mellan de nordiska länderna och även internationellt elimineras. Det bör inte heller finnas olikheter mellan kommuner genom olika tolkningar i lagstiftningen. Mer öppna och harmoniserade nordiska marknader är viktigt för att stimulera investeringar i effektiva och innovativa återvinningslösningar för produktion av återvunna råvaror.

Med konkurrensmyndigheternas rapport finns det ett mycket bra underlag för att kunna föra en diskussion om hur avfallsmarknaderna i Norden bör utvecklas. Vi ser fram emot att politikerna i de nordiska länderna för upp frågan på dagordningen om hur regelverket på avfallsmarknaderna bör förändras för att främja innovation, utveckling och investeringar i återvinningslösningar och hur den nordiska konkurrenskraften kan stärkas genom en näringspolitik som sätter marknadsförutsättningarna för cirkulär ekonomi och återvinning som framtidsbransch i fokus.

Britt Sahleström, vd Återvinningsindustrierna, Sverige

Tatu Rauhamäki, vd Miljöindustrin och tjänster YTP rf, Finland

Gunnar Grini, fungerande branchsjef återvinning, Norsk Industri, Norge
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125