23948sdkhjf

Mycket på gång

Det har bara gått ett par månader sedan jag blev chefredaktör för tidningen Recycling, men jag slås redan av hur mycket som hela tiden verkar hända. Några exempel:

Från regeringshåll kommer signalen att man vill ändra på ansvarsfördelningen för insamling av sopor och lägga detta helt på kommunerna. Runda bords-samtal är inledda med branschens aktörer, spekulationer om att producentansvaret är hotat har hörts och det återstår att se hur frågan utvecklas. Det ska bli spännande att följa.

Landets största morgontidning avslöjar den i och för sig gamla nyheten att plast tänkt för återvinning istället används som bränsle i cementtillverkning. Förtroendet för källsorterings- och återvinningssystemet får sig en törn och uppgifterna ger i viss mån bränsle åt punkten ovan.

Förbränning av plast har varit ämnet för en hel debatt med inlägg från KTH, Avfall Sverige och Swerea IVF. Vi har publicerat den här och ni hittar även alla debattartiklarna i den aktuella utgåvan av tidningen. Att det finns många aspekter kring förbränning av plastavfall är det ingen tvekan om, frågan är om någon har hela bilden. Det kanske vi får reda på så småningom.

Annat som är på gång är till exempel att Europaparlamentet häromdagen (när dessa rader skrivs) röstade om ett paket med fyra direktiv rörande avfallshantering, med syftet att öka återvinningen, minska antalet soptippar och minska matsvinn. Paketen är första stegen mot skapandet av en cirkulär ekonomi.

På gång är också nätverket Renare Marks vårmöte och marksanering är ett område vi tittar lite närmare på i det senaste numret av Recycling. Två intressanta projekt och ett aktuellt saneringsärende är vad vi behandlar i ämnet den här gången. Och så har vi varit på seminarium om konkurrens på avfallsområdet i ett nordiskt perspektiv. Dessutom, nyheter, produktnyheter, forskningsnotiser och en Hallå Där-intervju med en glad pristagare.

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062