23948sdkhjf

De utformar framtidens kretsloppsanläggning

Sweco har fått i uppdrag av E.ON att projektleda och projektera den kretsloppsanläggning vid Högbytorp som vi tidigare rapporterat om.

Syftet med den nya anläggningen, som kombinerar en kraftvärmeanläggning och en biogasanläggning, är att försörja samhället med värme, el och bränsle i den expanderande Stockholmsregionen.


Swecos uppdrag innefattar projektledning och projektering av kraftvärmeanläggningen, projektledning och projektering av en 2,3 mil lång överföringsledning för fjärrvärme till nätet i Stockholm samt projektering av biogasanläggningen.


– Vi är glada att vi fått förtroendet att tillsammans med E.ON skapa den nya kretsloppsanläggningen. Anläggningen är en viktig del när miljökraven blir hårdare och Stockholmsregionen växer, säger Conny Udd, vd för Swecos energikonsulter.


Anläggningarna projekteras för produktion av el, värme, biogas och biogödsel. Elen matas ut på elnätet, värmen går ut som fjärrvärme och biogasen ersätter fossila bränslen som till exempel diesel och bensin. Biogödsel används i odling och jordproduktion och ersätter handelsgödsel och torv. Allt är i linje med ett mer hållbart samhälle och bidrar till ett fossilfritt Sverige 2050.


Uppdraget påbörjades i mars 2017 och anläggningarna tas i bruk under 2018 och 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094