23948sdkhjf

Världsunik metod kring tätskikt för gruvavfall

Nu finns för första gången en världsunik metod och vägledning till hur ett tätskikt av morän och grönlutslam för täckning av gruvavfall skall utföras.

Vägledningen baseras på flera forskningsprojekt och framgångsrika fältförsök för utvärdering av optimalt tätskikt. Den vänder sig till tekniska konsulter, entreprenörer liksom till byggherrar, miljömyndigheter och materialleverantörer. Vägledningen har alla förutsättningar att bli bibeln för hur optimala tätskikt ska utformas. Författare är Josef Mácsik, Ecoloop, Christian Maurice, Ramböll, Pär Odén, Ragn-Sells samt Magnus Bergknut, MTC och den har gjorts på uppdrag av Processum och i samarbete med Boliden.



Sedan 2009 har grönlutslammets kemiska och fysikaliska egenskaper undersökts vid Luleå tekniska universitet. En serie projekt har därefter bedrivits med målsättningen att hitta en metod för hur en blandning av morän, som finns i gruvornas närhet, och grönlutslam från massaindustrin kan bilda ett tätskikt för täckning av gruvavfall. Utvärdering av blandningsteknik samt utläggning och packning av tätskiktet har undersökts i pilotskala på Ragn-Sells anläggning i Boden samt under 2016 vid Bolidens nedlagda gruva i Näsliden. Vägledningen baseras på erfarenheter och kunskap från dessa fältförsök.



– Det är nödvändigt att ha tydliga instruktioner, tydlig kontroll på genomförandet och ett recept som verkligen fungerar, betonar Magnus Filipsson, utvecklingsingenjör för gruvor/miljö hos Boliden. Det som gör det utmanande är att blandningen måste vara exakt rätt när det packas för att tätskiktet ska fylla sin funktion. Och eftersom det är en stor yta utomhus kan förutsättningarna ändras allt eftersom arbetet pågår. Därför fyller vägledningen en stor uppgift genom att i detalj beskriva alla steg i processen för att täcka gruvavfall på ett långsiktigt säkert sätt.



– Vi har arbetat med grönlutslam under många år och ser nu stora möjligheter att grönlutslammet kommer till nytta i ytterligare ett användningsområde samtidigt som vi sparar på jordens resurser när vi kan använda ett återvunnet material säger Pär Odén, produktchef hos Ragn-Sells. Vägledningen har en viktig roll att spela så att materialen analyseras och hanteras på rätt sätt från att de faller hos pappers- och massaindustrin, via mellanlagring, tills de hamnar i färdig konstruktion hos gruvbolagen. Ragn-Sells kan hjälpa industrierna att kvalitetssäkra grönlutslammet och se till att hanteringen sker på bästa möjligt sätt.



– Det känns fantastiskt kul att vårt arbete nu i en nära framtid realiseras i full skala vid två nedlagda gruvor och att vägledningen kommer att bidra till ett säkert täckande av ännu fler, säger Gunnar Westin, FoU-ingenjör vid Processum. Den är inte en skrivbordsprodukt utan något som gruvindustrin faktiskt efterfrågar.



Om projektet:


I projektet har Boliden, Ecoloop, Luleå tekniska universitet, MTC Miljötekniskt centrum, Processum, Ramböll och Ragn-Sells ingått. Projektet har finansierats av deltagarna, samt av Norrbottens Forskningsråd, Vinnova via Vinnväxtinitiativet Framtidens Bioraffinaderi och Boliden Mineral AB.



Bild: Vägledningen hur ett säkert tätskikt av morän och grönlutslam byggts upp visas av projektdeltagarna fr.v. Josef Mácsik, Ecoloop, Magnus Filipsson, Boliden, Pär Odén, Ragn-Sells, Gunnar Westin, Processum och Christian Maurice, Ramböll. På bilden saknas Magnus Bergknut, MTC.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078