23948sdkhjf

Regeringen vill åtgärda dåliga avlopp

I Sverige finns cirka 250 000 små avloppsanläggningar med ingen eller dålig rening av avloppsvattnet. Mer behöver göras för att åtgärda att orenat avloppsvatten sprids till sjöar och hav.

Regeringen tillsätter nu en utredning som får ett tredelat uppdrag: föreslå åtgärder som ökar åtgärdstakten för små avlopp, se över ansvarsreglerna för vatten och avlopp samt föreslå vilken myndighet som ska vägleda tillsyn.


– Arbetet med att åtgärda och byta ut dåliga avlopp går för långsamt. Bara mellan en och tre procent av anläggningarna byts ut varje år. Med nuvarande takt kommer det att ta flera decennier tills de berörda anläggningarna är åtgärdade och därför behöver vi öka tempot, säger miljöminister Karolina Skog.


Utsläpp av orenat avloppsvattnet kan förorena dricks- och badvatten, skada människors hälsa och ge dålig lukt. Orenat avloppsvatten bidrar också till övergödningen och syrebrist i våra sjöar, vattendrag och hav. Bara 10 procent av alla hushåll har små avlopp, men sammantaget släpper de ut lika mycket övergödande och smittspridande ämnen som de 90 procent av hushållen som är anslutna till kommunala reningsverk.
Åtgärder för att rena de små avloppen minskar risken för algblomning både lokalt och i Östersjön. Dessutom blir vattenkvalitet förbättrad med fler godkända badplatser som följd.


Regeringen har utsett Anders Grönvall till särskild utredare. Han är kommunpolitiker och vice ordförande i samhällsutvecklingsnämnden i Knivsta kommun. Utredningen pågår till den 28 februari 2018 och ska lämna förslag på styrmedel som kostnadseffektivt kan öka åtgärdstakten för små avlopp. Utredaren ska också föreslå hur näringsämnena från små avlopp kan tas tillvara som en resurs.
Utredaren ska se över hur lagen om allmänna vattentjänster kan ändras så att det inte alltid är kommunen som ska ansvara för vatten och avlopp i ett verksamhetsområde. Ibland blir det billigare både för kommunen och för fastighetsägarna att fastighetsägarna går samman och skapar en så kallad gemensamhetsanläggning. Som lagen ser ut idag saknas incitament för fastighetsägarna att ordna VA genom samverkan mellan fastighetsägarna. En mer flexibel lagstiftning kan ge mer optimala och kostnadseffektiva lösningar både för fastighetsägaren och för kommunen.


Utredaren ska också ge förslag på en central tillsynsvägledande myndighet. Brist på tillsyn är enligt Havs- och vattenmyndigheten ett skäl till att det finns så många dåligt fungerande små avlopp. Kommunerna ska utöva tillsyn, men för att klara det behöver de stöd. I dag finns ingen utpekad myndighet som kan ge tillsynsstöd i frågan om små avlopp till kommuner och länsstyrelser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065