23948sdkhjf

Biodlarförening Årets Kretslöpare

NSR delade ut priset Årets Kretslöpare på NSR-dagen i Helsingborg 16 maj.

Utmärkelsen gick i år till Nordvästra Skånes biodlarförening för deras viktiga arbete med att hålla växternas biologiska kretslopp vid liv.


Bin och humlor är mycket värdefulla för jordbruket och för ekosystemen. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är beroende av att bin pollinerar växter. Bin gör alltså inte bara honung, utan också livsviktiga insatser för människans överlevnad. Dessvärre är bina hotade på många olika sätt idag. Under 2000-talet har det kommit rapporter om sjukdomar, bekämpningsmedel och miljöförändringar som lett till att bin och humlor minskat drastiskt i antal över hela världen.


Biodlarna ser till att växternas biologiska kretslopp hålls vid liv och utvecklas. De spelar en viktig roll både för honungsproduktionen men alltså också för pollineringen. I Sverige bedrivs biodling i alla län. Ett hundratal personer bedriver yrkesmässig biodling men de flesta biodlare bedriver sin verksamhet i mindre skala.


– Årets pristagare – Nordvästra Skånes biodlarförening – är ett föredöme inom ekologisk pedagogik och hållbar konsumtion, säger Kim Olsson, VD, NSR AB.


Prissumman är på 25 000 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094