23948sdkhjf

Avfallshantering en ödesfråga för haven

Ett robust avfallshanteringssystem är grunden för att åtgärda skräp i havet. På FNs pågående havskonferens i New York uppmärksammar Naturvårdsverket kopplingen mellan avfallshantering och marint skräp.

- Genom att investera i både teknisk infrastruktur och allmänhetens engagemang och deltagande är det möjligt att avfall går från att vara en miljörisk till i stället bli en värdefull resurs, säger Linda Gårdstam, enhetschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Bristande avfallshantering och nedskräpning på land är den största källan till marint skräp globalt. Två miljarder människor världen över har inte tillgång till någon form av organiserad avfallshantering.

- Vi kommer lyfta fram våra svenska erfarenheter av att bygga en fungerande avfallshantering, och hur viktig medvetenhet och delaktighet hos allmänheten är för att lyckas, säger Jenny Hedman, handläggare på Naturvårdsverket.

80 procent av föroreningarna i havet kommer från land. Det handlar om skräp som samlas i haven, förs runt med strömmar och flyter upp på stränder runt om i hela världen. Den marina nedskräpningen drabbar både ekosystemen och de miljarder människor som har havet som inkomst- och näringskälla, inte minst i utvecklingsländer. Vid FNs Havskonferens kommer Naturvårdsverket att bidra med kunskap vid ett evenemang om robust avfallshantering och lösningar för att hantera marint skräp.

Sverige och Fiji står som värdar för FNs Havskonferens i New York 6-9 juni. Havskonferensen ska stödja genomförandet av det globala hållbarhetsmålet 14 Hav och marina resurser. Ett viktigt syfte med Havskonferensen är att mobilisera världens olika aktörer att agera för hållbara hav.

Bild: Linda Gårdstam, Naturvårdsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109