23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

4 tips för en miljösmartare vardag

I takt med att klimatförändringarna blir en alltmer aktuell fråga funderar många svenskar på vad de kan göra för att bli mer miljömedvetna. Vi måste trots alla vara med och bidra till en förändring, eftersom vi alla är en del av problemet. Som tur är behöver du inte nödvändigtvis göra några drastiska förändringar i ditt liv. Vi listar fyra tips för en miljösmartare vardag som vem som helst kan anamma.

1. Ät mer grönsaker och lokala råvaror samt så säsongsbaserat som möjligt

När det kommer till människors kost är den av stor roll för klimatförändringarna. Faktum är att såväl odlingen och produktionen som transporten och tillagningen påverkar både miljön och klimatet på flera olika sätt. Därför är den mat du väljer att äta av stor betydelse för miljön. 

Det bästa du kan göra är egentligen att överväga en kost som består av mer grönsaker än kött, lokala råvaror och som främst är säsongsbaserat. 

Vill du har flera sådana här tips? Då kan portalen Garv.info vara värd att besöka!

2. Res miljövänligt

Om möjligt, försök att i största möjliga mån undvika flyg. Särskilt för inrikes resor. Välj istället ett mer miljövänligt alternativ, som tåg eller buss. Lämna bilen hemma och cykla till jobbet istället för att minska dina koldioxidutsläpp. Liknande värdefull information om saker och deras konsekvenser finns på Svenskafire.se.

3. Konsumera mindre onödiga prylar

Svenskar älskar att konsumera och vi köper ofta mycket mer än vi behöver. Se därför över dina konsumtionsvaror och om de går att förändra för miljöns (och plånbokens) skull. Överdriven privat konsumtion är en stor miljöbov eftersom det bidrar till en hög energiförbrukning och föroreningar från utvinning av såväl naturresurser och produktion som transport och avfall. 

Här bör du alltså försöka sluta med impulsköpen och istället noggrant överväga dina inköp innan du fattar ett beslut. Om möjligt, köp begagnat istället! 

Lär dig mer här och ta del av andra tips för att bryta dåliga vanor.

4. Sopsortera och återvinn

Svenskar slänger årligen tusentals kilo sopor. Om du inte redan gör det så bör du börja sopsortera och återvinna med det samma. När du sopsorterar så tas dels farliga ämnen hand om på ett säkert sätt för att skydda miljön samtidigt som gamla produkter återvinns till nya. 

Så hur sopsorterar man? Jo, matavfall ska normalt slängas i en brun matavfallspåse. Förpackningar, som de av kartong och plast, ska sorteras i sina egna återvinningskärl. Glas ska sorteras i behållare för färgat respektive ofärgat glas och metall ska återvinnas i kärlen för just metall. Sedan finns det ett avfallskärl för tidningar och trycksaker, ett för restavfall och grovavfall slängs på en återvinningscentral.

Sänd till en kollega

0.016