23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ge gamla datorer ett nytt liv

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Vi behöver helt klart bli bättre på att återvinna och återanvända våra saker. Detta är speciellt viktigt när det kommer till elektronik.

I dag använder vi oss av elektronikprylar som aldrig förr. Vi slänger och byter ut alldeles för ofta för att det ska kunna vara hållbart. Vi behöver se till att minska på nyköpen och börja återanvända mer.

I många hem och på många arbetsplatser byts datorn ofta ut mot en ny efter ca tre års tid. Detta är egentligen rent vansinne, då de allra flesta datorer skulle kunna hålla i minst sex år. De gamla datorerna hamnar tyvärr oftast på soptippen. Problemet är att de flesta äldre datorer är svåra att återvinna. Därför är det bättre att försöka återvinna dem så långt det går.

På arbetsplatser
För att minska på antalet datorer på soptippen, skulle man bland annat kunna återanvända dem på olika typer av arbetsplatser. Detta skulle kunna vara på till exempel skolor eller på kontor, där man inte alltid behöver ha den allra senaste tekniken eller mjukvaran.

Bättre kvalitet till bättre priser
Vår elektronik, speciellt våra datorer, behöver bli bättre. Genom att se till att livslängden blir längre, betyder det att man inte behöver byta ut dem lika ofta. Tyvärr ser många teknik och IT-företag detta som en möjlig förlust, då det skulle innebära ett lägre antal sålda produkter.

Därför väljer tyvärr många företag att producera produkter som är lite billigare, men som ofta är av sämre kvalitet och inte håller så länge som de skulle kunna.

Vi människor vill hellre betala flera mindre summor för något som vi bara kan byta ut då och då än en större summa för något som håller längre. Vi är så vana vid vår slit- och slängkultur. Men för miljöns skull behöver vi bryta våra vanor.

Reparationer
Något som man också tittar mycket på just nu är reparationsmöjligheter. I många fall är det ofta billigare att köpa helt nya datorer än att reparera dem. Det gäller speciellt för bärbara datorer. Genom att erbjuda reparationer och reservdelar till bättre priser, skulle man kunna få upp återanvändandet av gamla datorer ytterligare. 

Reservdelar
I vissa fall är datorn bortom räddning. Men det behöver inte betyda att hela datorn måste kasseras. En trasig dator kan fortfarande innehålla en stor mängd potentiella reservdelar, som sedan skulle kunna återanvändas i andra gamla datorer. De skulle också kunna säljas som lösdelar till dem som själva skulle vilja reparera deras datorer.

Försök att rädda din gamla dator
Om du har en dator liggandes där hemma, kan du testa att ge den ett nytt liv själv. Oftast räcker det med en grundlig rengöring och ett par nya delar för att din gamla dator ska få ett nytt liv.

Om du letar efter nya kablar eller liknande, speciellt till din gamla Mac, kan du klicka här. Där hittar du mängder av olika kablar, batterier och andra tillbehör som du kan använda för att ge din gamla PC eller Mac det den behöver för ett nytt liv.

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.094