23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hållbar utveckling med hjälp av digital vård

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Vårdbranschens avfall har en stor inverkan på miljön om avfallet inte hanteras på rätt sätt.

Ett område där vården har börjat bli mer aktiv, delvis i syfte att minska mängden avfall, är inom digital hälsa.

Avfallet inom vårdbranschen
I det dagliga vårdarbetet produceras det stora mängder avfall och det är inte alltid som soporna hanteras på ett säkert och miljöeffektivt sätt. Felaktigt behandlat vårdavfall kan leda till fara för den offentliga hälsan, men också sätta ännu större press på miljön.

Förutom att vårda och behandla är sjukhuset en institution där det utförs många andra tjänster som kräver resurser utöver mediciner och kompresser. På sjukhuset äter och sover patienterna. Det administrativa arbetet är en fundamental aspekt av sjukhusets verksamhet och här produceras det enorma mängder avfall.

Typer av avfall inom primärvården
Inom vården slängs det inte bara medicinskt avfall. Precis som inom vilken annan bransch som helst produceras det också en hel del blandavfall och hushållsavfall.

Bland de farligaste typerna av avfall är det biologiska avfallet som kräver särskild behandling. Hit hör bland annat avfall från smittsjuka patienter, kemikalier samt kliniskt- och medicinskt avfall. Närmare 70 % av allt avfall inom vården består däremot av icke-biologiskt avfall, så kallat blandavfall som t.ex. blöjor och sanitetsbindor, papper, plast och engångshandskar. Mycket av avfallet består av så kallade engångsartiklar som bidrar till en ökning av mängden avfall.

Kontors- och hushållsarbetet på ett sjukhus spelar en grundläggande roll. I hushållsarbetet uppkommer avfall i form av matrester, livsmedelsförpackningar, rengöringsmedel och städprodukter.

Biobaserat avfall blir trend inom vården
Sakta men säkert börjar det bli alltmer populärt med biobaserade produkter inom vården. Tanken är att fasa ut fossilbaserad plast som tillverkas av oljebaserat material. På sjukhus och folktandvårdskliniker runtom i landet har man börjat köpa in klimatsmarta skyddsförkläden av papper istället för plast.

Mindre mängd avfall med digital vård
Den digitala vården är på framfart. Idag kan man enkelt boka tid på en vårdklinik online närsomhelst på dygnet. Besöket sker ungefär som på en vanlig vårdcentral bortsett från att man träffar sin läkare i chatten istället för på mottagningen. Den digitala vården har många fördelar, både för patienten och vårdpersonalen. Men även för miljön. Resandet minskar till exempel och därmed utsläppen. Även de höga elkostnaderna reduceras då det inte krävs lika stora mängder uppvärmning av vårdlokaler. Patienten deltar aktivt i planeringen av sin egen vård, vilket har förebyggande effekter och minskar behovet av vårdinsatser.

I Sverige har den digitala hälsan vuxit enormt de senaste åren. Det finns möjligheter till vård både inom allmänmedicin och mer specialiserad vård. Ett exempel är Åderbråcksklinikerna där man kan boka tid med en kärlkirurg för att få en klinisk bedömning och vidare behandling av sina åderbråck. Det finns även digitala psykolog- och fysioterapeutiska mottagningar runtom i landet där man kan boka tid hos en legitimerad terapeut och få behandling direkt i hemmet.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.08