23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

VPN och dess innebörd

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

VPN betyder virtuellt privat nätverk som är en direktöversättning av engelska termen Virtual Private Network. Det är ett säkerhetsprogram vars uppgift är att skydda din anslutning för nätet.

På det sättet värnas det om din identitet och det blir svårt för hackers att komma åt dina personuppgifter, sökhistorik och besökta hemsidor. VPN är något som blir allt mer populärt och vars användning antagligen kommer att öka i framtiden. Systemets säkerhet blir allt bättre samtidigt som antalet leverantörer också ökar.

Hur fungerar en vpn berättar vi lite mer om under nästa rubrik, så läs gärna vidare om du vill veta mer om ämnet.

Hur fungerar en VPN?    
VPN skapar en tunnel mellan olika server. Dess uppgift är att skydda all information som går genom den. All data krypteras för att garantera en hög säkerhetsnivå.

Nätverket är privat då det kräver att du registrerar ett konto med inloggningsuppgifter för att kunna tillgå det.

Idag erbjuder de flesta leverantörer tillgång till många olika servar. Några företag har tillgång till tiotals sådana. De flesta känner inte till exakt hur ett sådant nätverk faktiskt sköts. Sanningen är att det är ganska dyrt att driva det. Att köpa och underhålla hårdvaran kostar pengar. Alla arbetsprocesser sköts av ingenjörer vars uppgift är att bibehålla tjänstens höga kvalité. Därför tar även leverantörerna ut en månadsavgift. Men det finns faktiskt även några kostnadsfria alternativ som du också kan titta på ifall prenumerationen inte känns rätt.

Gratis VPN eller en betald version?
Som sagt finns det även gratis versioner av VPN tillgängliga för alla. Där behöver du inte registrera något konto och givetvis hoppar du över avgifterna.

Problemet är att de kostnadsfria alternativen oftast får sina IP – adresser blockerade vilket betyder att du som användare också får göra det. Annonserna är nätverkens största intäktskälla. Det innebär att du får titta på massvis med sådana när du faktiskt försöker syssla med dina egna saker på nätet, något som kan uppfattas som störigt av många.

Den största nackdelen är att gratis VPN inte kommer åt alla geobegräsningar som finns. Idag är det ganska vanligt att innehåll i vissa sajter är tillgängligt endast för IP – adresser i utvalda länder. Med en betald version kommer du genom alla geobegränsningar som finns.

En betald VPN är i flesta fall ett bättre alternativ. Välj din leverantör med omsorg genom att göra en undersökning på nätte, läs gärna recensioner på nätet innan du startar en prenumeration.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078