23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Köpa handtruck/gaffellyftvagn? Vilken fungerar bäst för er

Dags att investera i en ny handtruck? Nåväl, då skall vi guida dig en bit på vägen vad du skall tänka på och behöver veta innan du köper en ny handtruck. Här listar vi tio viktiga saker du bör veta och känna till inför köpet.

Dags att investera i en ny handtruck? Nåväl, då skall vi guida dig en bit på vägen vad du skall tänka på och behöver veta innan du köper en ny handtruck. Här listar vi tio viktiga saker du bör veta och känna till inför köpet. Observera att listan är i blandad ordning - Det som är viktigt när du skall köpa ny handtruck i en bransch är nödvändigtvis inte lika viktigt för en annan.

 

1. Handtruckens ljudnivå

Något man ofta glömmer, handtruckens ljudnivå! Detta är särskilt viktigt för butiker och dagligvaruhandel där kunder och besökare cirkulerar. Men även i lager och övriga arbetsplatser är en låg ljudnivå ifrån handtrucken nog så viktig för att upprätthålla en så god arbetsmiljö som möjligt för sina medarbetare. Tänk även på att vagnar men hög ljudnivå ofta beror på hårda hjul och dålig passform i konstruktionen = glapp. Dessa ljud/vibrationer fortsätter upp i godset som då också vibrerar och skramlar.

 

2. Enkel-, boogie- eller twinhjul?

Enkelhjul, boogiehjul eller twinhjul till din handtruck? vilket är rätt för er verksamhet?

 

Enkelhjul till handtruck:

Enkelhjul på handtruck är det vanligaste alternativet och fungerar för de flesta verksamheter. Enkelhjul fungerar utmärkt för lättare eller medeltunga laster när du kör din handtruck på plant underlag. En annan fördel med enkelhjul är att du också får mindre svängradie som gör den mer lättmanövrerad.

 

Boogiehjul till handtruck:

För tyngre laster rekommenderas boogiehjul. Boogiehjul har dubbla hjul på varje gaffel som gör att handtrucken hanterar godset stabilare. Boogiehjul rekommenderas även vid användande utav handtrucken på ojämna underlag, exempelvis lastbilsflak, ojämna golv eller om du ofta kör över trösklar och ramper i din verksamhet.

 

Twinhjul (endast gummihjul) till handtruck:

För tyst hantering och användning utomhus rekommenderas twinhjul. Twinhjul har dubbla hjul på varje gaffel som gör att handtrucken hanterar godset smidigare och svänger lättare. Twinhjul rekommenderas även vid användande utav handtrucken på ojämna underlag, exempelvis lastbilsflak, grusiga underlag eller om du ofta kör utomhus på hårdpackade underlag. Fungerar även mycket bra på snöiga ytor.

 

Kom ihåg!

När du väljer kvalités handtruckar - gaffellyftvagn som LOGITRANS, kan du ofta välja hjultyp själv!

 

3. Hjul material

Vilken hjul material bör du välja på din handtruck, Nylon-, polyuretan- eller gummihjul?

 

Nylonhjul för handtruck 

Nylonhjul passar bra om du hanterar pallar med tyngre laster, detta är för att nylonhjulet är ett hårt och stumt material som blir lättrullat på hårda golv.

 

Polyuretanhjul för handtruck 

Polyuretanhjul är ett hjul som är lite tystare men lite tyngre att förflytta tunga pallar med. Lite bättre på smutsiga golv än nylon hjul.  Det bästa alternativet om man är osäker.

 

Gummihjul för handtruck

Gummihjul är det tystaste hjulet som även finns som gaffelhjul (twin) på Panther Silent. Panther Silent går dessutom att köra på hårdpackad grus och på snö. Detta är unikt.

  

4. Quicklift funktion

Handtruck med Quicklift , även kallat snabblyftfunktion:

Våra handtruckar är försedd med permanent quicklyft funktion som gör att det blir få pumpslag till full lyfthöjd. Detta är en mycket uppskattat funktion när du använder din handtruck kontinuerligt. På våra handtruckar går det dessutom att justera gaffelhöjden på för att ställa in handtrucken för de pallar man lyfter.

 

5. Gaffellängd

Något man bör tänka på innan köp av ny handtruck är givetvis gaffellängd.


Detta valet avgör grunden för hur du skall hantera dina pallar och gods. Standard gaffellängd är 1140 mm för hantering av EUR-pallar. Med en gaffellängd på 1140 mm kan du hantera dina EUR-pallar både från kortsidan och långsidan. Men ibland kan det vara önskvärt med en handtruck med kortare gaffellängd beroende på hantering och utrymme, högkvalitativa varumärken inom handtruckar erbjuder ofta många varierande längder att välja på medans billiga handtruckar oftast erbjuder färre gaffellängder att välja på. Med en handtruck med längre gaffellängd kan du exempelvis hantera sjöpall och importpall. Gaffellängder finns från 600 till 2400 mm.

 

Summering av gaffellängd:

< 1140 mm och kortare - Hantering av pallar från kortsidan och halvpallar (Bra för trånga utrymmen)

1140 mm standard - Hantering av EUR-pallar på både långsida och kortsida (Standard)

> 1140 mm och längre - Hantering av exempelvis sjöpall / importpall och större än EUR-pall (Bra för större pallar & gods)

 

6. Gaffelbredd

Handtruckens gaffelbredd är inte lika komplext som val av gaffellängd, men kan vara bra att känna till. Standard gaffelbredd för en handtruck är 520 mm, men det finns även smalare för mindre utrymmen. Detta är sällsynt som tillval att få en bredare eller smalare bredd, utan detta hänger oftast ihop med vilket gods man ska hantera med handtrucken. Inom tryckeri branschen är det vanligt med 450 mm gaffelbredd.

  

7. Höjd / Lågbyggda handtruckar

De flesta handtruckar har "standard" gaffelhöjd, men det finns undantag. Det finns även lägre handtruckar för att hantera specialpallar och lastlister. Dessa kallar för lågbyggda handtruckar eller lågbyggd lyftvagn.

 

 8. Kvalité och servicebehov

Kvalité och service för din handtruck, är givetvis bland det viktigaste. Det gamla ordspråket "man får vad man betalar för" överensstämmer bra vid köp av handtruck. Billiga handtruckar saknar inte allt som ofta reservdelslager såsom hjul, handtag, skruvar och muttrar m.m. medans bra och bättre handtruckar tillhandahåller detta. Utöver reservdelslager så har märkes handtruckar mindre slitage och längre livslängd än billiga handtruckar. Driver du ett företag bör du även ha effektivitet i åtanke hur viktigt det är med utrustning som fungerar felfritt.

  

9. Material och utföranden Rostfri handtruck

För samtliga områden där det exempelvis finns explosionsrisk eller krav på renlighet såsom livsmedelsindustrin eller läkemedelsindustrin använder man rostfria handtruckar. Är du osäker på vilka regler som gäller för er rekommenderar vi er att kontakta fackföreningen alternativt det lokala skyddsombudet.

 

Vid köp av rostfri handtruck - se till att det är rätt kvalitet på det rostfria stålet, bör vara AISI 316 i gafflarna.

  

10. Manuell eller motordriven

Manuell eller motordriven handtruck / lyftvagn? Det finns givetvis fördelar med båda beroende på många olika förutsättningar, hur lagret ser ut, gods som skall förflyttas, och personalen som skall hantera handtrucken, detta är högst individuellt.

 

Checklista när du köper en ny handtruck!

✓ Ljudnivå

 ✓ Singel- eller boogiehjul

✓ Hjul material

 ✓ Quicklift

 ✓ Gaffellängd

 ✓ Gaffelbredd

 ✓ Höjd / Lågbyggda handtruckar

 ✓ Kvalité och servicebehov

 ✓ Material och utföranden

 ✓ Manuell eller motordriven

 

 Bästa handtrucken allround? Vi rekommenderar handtruck Panther Silent!

  • Marknadens tystaste handtruck
  • Låg egenvikt / lättmanövrerad
  • Premium kvalité / Lång livslängd
  • Skonar klinkergolv / Kan köra på hårdpackad grus och snö

 

Om vi skall rekommendera en riktigt bra handtruck som fungerar till det mesta, så är valet LOGITRANS Panther Silent. Det är marknadens tystaste handtruck med unika egenskaper som gör att den kan köra på hårdpackad grus och snö. Ett riktigt bra val som fungerar för de flesta verksamheter! Alla blir nöjda!

 

Läs mer om våra lyftvagnar här.

PMH International AB
Ekenäsg 6
271 39 Ystad
Ystads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560352097

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.046