23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Minskat matsvinn med tvåfackskärl

I 10 års tid har hushållen i Karlstad haft möjligheten att lämna rest- och matavfall i tvådelade sopkärl. Idag fungerar upplägget mycket bra och både hushållen och sopbilschaufförer är nöjda med det nya systemet.

I 10 års tid har hushållen i Karlstad haft möjligheten att lämna rest- och matavfall i tvådelade sopkärl. Idag fungerar upplägget mycket bra och både hushållen och sopbilschaufförer är nöjda med det nya systemet. I dag hämtas även papper och plast i tvåfackskärl.

Regeringens miljömål är att minst en tredjedel av Sveriges matavfall ska behandlas biologiskt år 2023. Karlstad som vill vara en hållbar stad har satt ännu högre mål. De siktar på att 80 procent av hushållen ska sortera sitt matavfall och därmed bidra till att matresterna blir en del av kretsloppet.

MINSKAT RESTAVFALL
Christer Bergqvist, entreprenadansvarig för återvinningstjänster hos Karlstads Energi AB, berättar hur de började med att fundera på vilka tekniker de skulle kunna få villahushållen att slänga mindre. Men även hur de skulle kunna ta hand om matavfallet och därmed även minska restavfallet. Den bästa lösningen blev att införa tvåfacks avfallskärl och tömning med baklastande 2-facksbilar.

”Genom att avfallet inte hämtades lika ofta och det inte heller fanns plats med lika mycket restavfall i förhållande till tidigare kunde vi så att säga tvinga hushållen till ett förändrat beteende och styra dem till att slänga mindre och därmed sortera bättre.”


FRUSNA SOPPÅSAR
Det fanns en hel del utmaningar för villahushållen när de skulle komma igång med utsortering av sitt matavfall.  Men när hushållen fick förståelse för att volymen för restavfall minskade när de sorterade ut förpackningar och matavfall så föll bitarna på plats.

Den första tiden så förekom även utmaningar med att matpåsen frös fast i kärlet då matpåsen tenderar att expandera vid minusgrader. Genom att använda en mindre papperspåse samt att ändra fackindelningen i kärlet från 70/30 till en 50/50 delning så kom man till rätta med problemet.

Idag är både chaufförer och hushåll nöjda med systemet. Renhetsgraden har ökat på matavfallet och det blir mindre restavfall. Faktorer som i sin tur leder till minskade turer för lastbilarna och en enorm påverkan ur både arbetsmiljöperspektiv och ekonomiskt perspektiv. För att inte tala om det avstamp som lämnas på miljön och en renare och hållbarare framtid för våran yngre generation.

San Sac AB
Molijns väg 6
589 41 Linköping
Linköpings kommun
Sverige

Kontaktperson

CS

Sänd till en kollega

0.049