23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ökat intresse för avfallskrossar

Vi ser ett ökande intresse för avfallskrossar för storleksreducering och återvinning men vad bör du tänkta på? Allt fler aktörer ser lönsamheten i att producera värdefulla återvinningsbara material – ofta med exakta specifikationer.

Krossat avfall kan återinföras i värdekedjan, vilket minskar behovet av nya material och sänker kostnaderna och miljöpåverkan vid omhändertagande. Ibland kan de värdefulla materialen till och med vara ”inlåsta” i kasserade produkter som tidigare var dömda till deponi.

Krossning kan frigöra dessa material och ge dem en ökad livslängd. En sådan cirkulär ekonomi kan ge dig en extra inkomst, istället för de rena utgifterna du tidigare fick betala för att hantera ditt avfall. Krossning är också den självklara lösningen för stora och svårtransporterade material som annars skulle ta enorm plats.

Varför krossar vi?

  • Behandla grovavfall
  • Frigör material inlåsta i komplexa produkter
  • Krossa till en specifik storlek
  • Att göra värdefullt material av restprodukter
  • Minska behovet av nya material
  • Spara pengar

Vilken avfallskross som passar dig och dina behov beror på flera saker.

Att hitta den optimala avfallskrossen kommer avgöra hur effektivt krossen fungerar, hur stora underhållskostnaderna blir och inte minst vilket resultat du får av krossen.

Så, vad ska du leta efter?

Först och främst ska den kross du väljer kunna göra jobbet den köptes för att göra. Och för att ta reda på dina behov frågar vi vanligtvis alltid nya kunder om följande:

  • Vad vill du krossa och hur stora fraktioner är det?
  • Vilken kapacitet har du behov av?
  • Vilken storlek vill du ha ut ur krossen?
  • Hur ser processen ut efter krossen?

Svaren ger oss ofta tillräckligt med information för att ge dig en generell rekommendation – men marknaden är stor och möjligheterna många. Därför går vi gärna ännu längre för att hitta den bästa krossen för just era dina behov.

Bör du ha en mobil eller stationär kross?

Det första valen du måste göra är kanske om du ska ha en mobil eller stationär kross. Här måste man fundera på om kvarnen kan stå på samma ställe hela tiden, eller om man behöver flytta den runt i anläggningen.

En mobil avfallskross passar bäst om du har olika typer av material som samlas på olika ställen. Då kan det vara trevligt att ha en kross som kan ta sig till dina olika uppsamlingsplatser på anläggningen.

En stationär kross passar dig som har tillräckligt med avfall för att hålla krossen igång på samma plats hela tiden. En stationär kross är oftast billigare och du kan alltid transportera avfallet till den plats där krossen står. Detta är vanligtvis väl lämpat för en sorteringsanläggning, där material samlas i containers som kan lossas intill krossen.

Enaxlig eller tvåaxlig kross eller kanske tom en fyraxlig?

Frågan om man ska ha en enaxlig eller tvåaxlig avfallskross kommer ofta upp när vi pratar med operatörer som är på väg att göra sin första investering i en avfallskross.

Även erfarna materialhanterare ställer sig ofta denna fråga när de överväger att utöka sin anläggning eller investera i en ny kross.

För att hitta svaret finns det flera saker du bör tänka på.

VILL DU HA DEFINIERADE STORLEKAR UT? DÅ BÖR DU GÖRA EN ENAXLIG KROSS.

Enaxlade krossar har ofta ett skärknivsystem. En sådan kross erbjuder mer flexibilitet, du kan sätta på olika typer av knivar och den har ett brett inkast. Det är det perfekta valet om du vill ha en mer exakt storlek på vad som kommer ut. Enaxlade avfallskrossar ger dig mer homogena och förutsägbara storlekar på det utgående materialet.

Denna typ av kross är ofta något dyrare, mycket på grund av skärknivssystemet som effektivt ger dig de storlekar du efterfrågar.

Enaxlade avfallskrossar har vanligtvis en gallerlösning där valet av galler eller såll avgör materialets utmatningsstorlek. Ett galler är relativt lätt att byta, och du kan välja en storlek anpassad efter det material du krossar. Det kommer att finnas vissa begränsningar i den önskade materialstorleken baserat på vilken knivlösning som väljs. Innan du beställer måste du alltså välja om du vill ha material som är grovmalt, medelstort eller finmalt.

Hur många axlar du ska gå efter beror på vilken storlek du vill ha ut och vad du ska krossa.

Behöver du minska volymen av ditt avfall - och bara det? Då kan en tvåaxlig kross vara ett bra val.

Tvåaxlade avfallskrossar kallas ofta grovkross, och passar den som vill ha ett grovt resultat på avfallet som kommer ut.

En stor fördel med att ha en sådan kross ute på anläggningen eller byggarbetsplatsen är att du kan minska mängden på ditt avfall. Detta kommer i sin tur att leda till att dina fraktkostnader sänks avsevärt. Att mala grovavfall på plats gör materialen lättare att packa, lasta och transportera bort – du har helt enkelt plats för mycket mer avfall per resa.

En tvåaxlad grovkross har ofta större kapacitet än en enaxlig. Om du är ute efter ren storleksreduktion - och bara det - då vill du få igenom så mycket material som möjligt på kortast möjliga tid. Det kan till exempel vara vid starten av en sorteringsanläggning, eller där man har en blandad typ av avfall som man bara vill ha borttransporterat.

En sådan kross kan också användas för krossning av metall. Detta är ett nödvändigt steg i återvinningsprocessen, oavsett om metallen kommer från metallindustrin, bilindustrin, elindustrin eller avfallsindustrin.

Hur är det med den fyraxliga krossen?

Fyraxliga avfallskrossar är långsamma, med många knivar i ingrepp. Materialet dras ner i krossen och passerar ett valfritt galler som ger en exakt materialstorlek. Krossen är mycket lämplig för att destruera dokument och hårddiskar, men även för generell storleksminskning när materialet önskas ner till liten storlek. Lösningen ger lite damm och buller till omgivningen.

Bör du ha en dieseldiven eller eldriven kross?

Det pratas mycket om att framtiden ska vara elektrisk. Och ja, det är lockande att byta ut dieseltörstiga maskiner när dieselpriserna stiger. Besparingarna är enorma – både ekonomiskt och miljömässigt. Beroende på maskinens drifttid kan bränsleförbrukningen sänkas med hundratusentals kronor per år. Eldrivna avfallskrossar kan också bidra till att sänka försäkringspremier och är kända för att ha en lägre ljudnivå och underhållskrav. Väljer man att investera i en eldriven kross finns det även bidgra att söka som tex. Naturvårdsverkets Klimatklivet.

Men – det finns andra överväganden du bör tänka på som också påverkar valet mellan en dieseldriven eller eldriven kvarn.

Har du tillräckligt med ström tillgänglig.

Det första är om du har tillräckligt med ström tillgänglig på din anläggning för att köra en stor elektrisk kross. Den behöver mycket kraft och du måste undersöka tillgången för detta. Om man måste investera för att få mer el så blir det en investering för framtiden. Dieselmaskiner är på väg ut och eldrivna maskiner måste gå i daglig produktion där det är möjligt. På längre sikt kommer ekonomin med en elektrisk kvarn att gynna både dig och anläggningen. Även för infrastruktur kan det ibland finnas bidrag att söka som tex. Naturvårdsverkets Klimatklivet.

Hur är det med drivlinan.

Nästa sak du bör tänka på är om drivlinan är tillräckligt bra. Drivlinan på en dieselkvarn skiljer sig mycket från en elektrisk. Men drivlinan på alla elektriska avfallskrossar är inte likadana heller. I många av maskinerna har dieselmotorn bara bytts ut mot en elmotor och den hydrauliska drivlinan har behållits. Detta ger en mycket lägre energieffektivitet än om man väljer en kross med direkt drift av axeln.

Dessutom kräver denna typ av kross mer underhåll än en med direkt drift av axlarna. En dyrare avfallskross kan därmed visa sig ge lägre livscykelkostnader än en billigare maskin.

Vad ska krossas?

Något du också måste fråga dig själv när du funderar på att köpa en avfallskross, är vad du i första hand ska krossa?

Är det hushållsavfall? Obehandlat trä? Blandat byggavfall från ett rivningsprojekt? Gamla bildäck, en hög med madrasser eller massor av bilar på en skrot? Vad du ska krossa avgör vilken avfallskross du ska välja.

Olika material måste behandlas olika och hur rent materialet du krossar har också stor påverkar i valet av kross. Stål och härdat stål kan göra mycket skada i fel avfallskross. Samma sak kan hända med småsten, stora stenar eller annat avfall som har fastnat i det du egentligen skulle krossa.

Snabbgående eller långsamtgående?

När det kommer till hastigheten på krossen finns i huvudsak två varianter att välja mellan: snabbgående eller långsamtgående.

Hur mycket överstort och finpartiklar kan du acceptera?

Hur stor mängd finpartiklar du kan acceptera är något du bör göra en grundlig utvärdering av innan du bestämmer dig för vilken kross du ska ha. Snabbroterande krossar producerar mycket mer finpartiklar än en långsamtgående. Det kan bland annat drabba resten av produktionen på en sorteringsanläggning.

Generellt påverkar finpartiklar andra maskiner i en sorteringslinje negativt – ingen maskin fungerar optimalt om den har findamm i materialet. Finpartiklar kommer också att reagera annorlunda i en förbränningsugn än en definierad storlek som är lämplig för processen – till exempel flis.

Du måste också göra en utvärdering på överstort material och även här kommer storleken att variera beroende på vad du förväntar dig att producera. Det är vad materialet är avsett för, eller vilken maskin materialet ska gå till, som avgör om något är överstort eller inte.

Retec Miljö AB
Kolonivägen 63
371 54 Karlskrona
Karlskrona kommun
Sverige
VAT nummer: SE5567338461

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.094