23948sdkhjf

Organisationer för uttjänta däck måste ansöka senast sista maj

Från och med nästa år måste företag som tillverkar och importerar däck ha en godkänd producentansvarsorganisation som samlar in uttjänta däck.

De producentansvarsorganisationer som planerar att ha verksamhet under nästa år ska lämna in en ansökan om att bli godkänd senast 31 maj i år till Naturvårdsverket. Det framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.

Förändringarna framgår av en reviderad förordning om producentansvaret för däck som regeringen nyligen har beslutat om. Förordningen har setts över för att genomföra de allmänna minimikraven för producentansvar inom EU.

En av de stora förändringarna för däckbranschen är att från och med nästa år måste däckproducenter ha en godkänd producentansvarsorganisation som tar emot och samlar in alla uttjänta däck. För att kunna driva en producentansvarsorganisation under nästa år behöver verksamheter ansöka om att bli godkänd till Naturvårdsverket senast 31 maj i år.

– Det mesta i den reviderade förordningen för däck träder i kraft den 1 januari 2024. Men vissa bestämmelser tillämpas tidigare för att förordningen ska kunna genomföras från och med 2024, förklarar Ambjörn Lätt i pressmeddelandet.

Förutom nytt krav på däckproducenter att ha en godkänd producentansvarsorganisation så har definitionen av däckproducent förtydligats i förordningen. En producent är den som yrkesmässigt säljer eller på annat sätt tillhandahåller däck för första gången på den svenska marknaden. Det innebär till exempel att verksamheter som regummerar däck som redan har funnits på marknaden i Sverige inte omfattas av producentansvaret medan verksamheter som regummerar importerade däck omfattas av ansvaret. Definitionen utvidgas också till att omfatta verksamheter som från ett annat land yrkesmässigt säljer däck till en slutlig användare i Sverige.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063