23948sdkhjf

Uppmaningen: Panta fler returglas!

Svenska konsumenter är som bekant bland de bästa i världen på att panta. Men det råder viss förvirring kring vad som är engångsglas- och vad som är returglasflaskor, vilket vi rapporterat om vid flera tidigare tillfällen.

På grund av detta hamnar ofta returglasflaskor i glasåtervinningen i stället för att pantas i butik. Just nu råder stor brist på både returglasflaskor och backar, skriver Sveriges Bryggerier i ett pressmeddelande.

Backar och returglasflaskor ingår i ett retursystem som funnits sedan 1800-talet. Alla returglasflaskor diskas och återanvänds anslutna bryggerier. Vanligen pantas och diskas en returflaska 40 gånger innan den krossas ut och blir till en ny flaska.

Svenska konsumenter är generellt duktiga på att panta, men många missar att returnera framför allt de större returglasflaskorna (50 cl) och de blå backarna. Av pressmeddelandet framgår att det 2021 såldes 32,6 miljoner liter dryck på returglasflaskor. Av detta stod 50 cl-flaskorna i de blå backarna för drygt 18 miljoner liter.

Det är här många konsumenter inte tänker på pantsymbolen. 80% av alla returglasflaskor som exempelvis säljs på Systembolaget slängs i återvinningen i stället för att pantas i butik. Sveriges Bryggerier gick under förra året ut vid flera tillfällen och vädjade efter fler returer av både 50-cl flaskor och blå backar. Läget har sedan dess blivit något bättre men fortfarande kvarstår bristen och hos bryggerierna finns en oro, dels inför vårens helger men framför allt inför sommaren.

– Vi har verkligen nått ut i media för att lyfta bristen men det verkar som om människor fortfarande inte riktigt ”kommit till skott”. När vi nu står inför påskhelgen då vi dricker mycket av både must och öl så är bristen på returglasflaskor och backar tydlig och sommaren väntar runt hörnet. Därför behöver vi återigen påminna och vädja: returnera dina returglasflaskor och backar. Det hjälper både miljön och plånboken, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Läs även Renässans för returförpackningar?

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078