23948sdkhjf

Återvunnen aluminium i arbetsbock

Nu utökar Wibe Ladders sitt gröna utbud och lanserar sin arbetsbock 5500+, producerad av återvunnen aluminium. 

För ett år sedan började Wibe Ladders använda ett certifierat aluminium produktionen i Nässjö. Aluminiumet smälts med hjälp av vattenkraft och geotermisk energi. 

Certifieringen garanterar att aluminiumets koldioxidavtryck inte är mer än 4 kg CO2e per kg aluminium, vilket är en fjärdedel jämfört med världsgenomsnittet.

Arbetsbock 5500+ har funnits i sortimentet länge och är en rejäl bock byggd för att klara 300 kg belastning. I ett pressmeddelande från företaget framgår det nu att bocken kommer att tillverkas med återvunnen aluminium, bestående av minst 75 procent förbrukade konsumentvaror som byggmaterial, fönster och liknande.

Resterande är en mix som kan förändras beroende på tillgång, som ännu mer förbrukade konsumentvaror, spill från aluminiumproduktionen eller en liten andel nytt material.

Det återvunna aluminiumet i arbetsbocken har ett koldioxidavtryck på max 2,3 kg CO2e per kg aluminium, 85 procent mindre än världsgenomsnittet.

– Självklart vore det ju önskvärt att kunna gå över helt till återvunnet material. Men tillgången på återvunnen aluminium är tyvärr begränsad, 70% av allt aluminium som någonsin producerats är faktiskt fortfarande i bruk, kommenterar Johan Fräjdin, Business Development Director på Wibe Ladders. 

Han fortsätter: 

– Dessutom så är det återvunna aluminiumet lite dyrare och med de redan höga aluminiumpriserna ser vi en risk att alla kunder inte är beredda att betala mer. Vi ser detta som ett test och om det visar sig att det finns en betalningsvilja så hoppas vi kunna lansera fler stegar med återvunnet aluminium i framtiden.

Wibe Ladders fortsätter att implementera det certifierade aluminiumet i sitt övriga sortiment och i höst kommer majoriteten från den egna produktionen i Nässjö att tillverkas av aluminium som smälts med hjälp av förnybara energikällor.

– Idag kan vi med stolthet säga att vårt klimatavtryck minskar avsevärt tack vare att vi använder både återvunnet material och aluminium producerat med förnybar energi i våra produkter. Att arbeta med ett hållbart sortiment är den enda vägen framåt för oss som verkar i tillverkningsindustrin och vi hoppas kunna göra mycket mer under de närmaste åren, säger Johan Fräjdin avslutningsvis.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078