23948sdkhjf

Lyckat test gav mer plast till återvinning

Ett test för ökad sortering av plast på tre av Sysavs återvinningscentraler har nyligen avslutats. Resultatet blev bättre sortering av hårdplast samt nya möjligheter att öka återvinning av mjuka plastorter.

Under drygt tre månader har Sysav testat ny form för insamling av plastprodukter vid tre återvinningscentraler i Trelleborg, Staffanstorp och Tomelilla.

Sedan några år tillbaka finns en container för hårdplastprodukter på Sysavs alla återvinningscentraler. En av förhoppningarna med testet var att få en bättre sortering i denna container, bland annat genom att tydligare efterfråga hårdplast som går att återvinna i hög grad, exempelvis plasthinkar, plastdunkar och trädgårdsmöbler i plast. De utvalda återvinningscentralerna bemannades med en extra person på plats som hjälpte besökare att sortera. Under testet införde man också en ny tillfällig container, Övrig plast, vilken man sedan skulle analysera för att utvärdera möjligheter för återvinning.

— Förutom att det är glädjande att hårdplastcontainern började innehålla hårdplast av rätt sort och högre kvalitet så har vi börjat titta på mjuk plast och hur vi kan få den att återvinnas i högre grad. Vi har tack var detta test beslutat oss för att skicka även den utsorterade mjukplasten, exempelvis sopsäckar, till återvinning och vi har hittat en samarbetspartner som tar emot den, säger Patrik Lövgren, områdeschef på Sysav samt ansvarig för testet, i ett pressmeddelande.


—Vi påbörjar nu ett arbete med att samla in mjukplast som plastpåsar och plastsäckar på några av våra återvinningscentraler till en början, bland annat de tre test-ÅVC:erna. En utmaning är att alla återvinningscentraler måste ha så kallade komprimatorer för mjukplasten, annars blir kärlen fulla på nolltid. Vi jobbar på att detta ska införas på alla återvinningscentraler så småningom, avslutar Patrik Lövgren.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063