23948sdkhjf

Miljoner till vidareutveckling av källsorterande avloppssystem

Det källsorterande avloppssystemet ”Tre rör ut” i området Oceanhamnen i Helsingborg beviljas nu pengar för vidareutveckling inom projektet ”ANCHOR”.

NSVA:s avloppssystem”Tre rör ut” ska vidareutvecklas och nya områden med källsorterat avlopp ska byggas i Europa är tanken, framgår det av ett pressmeddelande.

Syftet med projektet ”ANCHOR” (ett EU Interreg-projekt) är att framtida samhällen ska säkras mot vattenbrist genom återanvändning av renat gråvatten. Dessutom minskas smittspridning och spridning av multiresistenta bakterier genom separat behandling av källsorterat toalettavlopp. ”Tre rör ut” får motsvarigheter i stadsdelar med källsorterat avlopp i Nederländerna, Tyskland och Belgien samtidigt som kunskaperna ska spridas till fler kommuner. Projektet sträcker sig fram till 2026 och summan som NSVA får är sju miljoner kronor.

Så fungerar systemet:

”Tre rör ut” i Oceanhamnen innebär att istället för traditionella avlopps- och insamlingssystem har stadsdelen tre separata avloppsledningar: en för svartvatten (toalett), en för gråvatten (bad, dusch, tvätt) och en för matavfall (via köksavfallskvarn). Dessa rör leds raka vägen till utvecklingsanläggningen på RecoLab. Vakuumtoaletter har installerats i områdets fastigheter, dels för att få en effektivare hantering av svartvattnet och ökad biogasproduktion, dels för att minska vattenanvändningen vid toalettspolning. Tack vare att flödena är källsorterade kan man effektivt återvinna viktiga resurser till rena gödselprodukter (kväve och fosfor), rent vatten samt biogas.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063