23948sdkhjf

Insamling av förpackningar, så blir det i Göteborg

Nästa år tar som bekant kommunerna över ansvaret för att samla in förpackningar från hushållen. 

Det innebär också att alla ska kunna lämna sina förpackningar där man bor. Den fastighetsnära insamlingen ska vara genomförd senast 2027 och häromdagen fattade nämnden för Kretslopp och vatten beslut om hur insamlingen ska se ut för villor i Göteborg.

Av ett pressmeddelande framgår att alla som bor i villa kommer att få tre sopkärl för att lägga hushållets avfall i. Liksom tidigare läggs matavfall och restavfall var för sig och nu kommer man också att kunna lägga sorterade förpackningar i sopkärlet och få det tömt vid sin bostad. Mat- och restavfall läggs i ett kärl, plast- och pappersförpackningar i det andra och förpackningar av färgat och ofärgat glas i det tredje. Detta kärl kommer också att ha en insats för metallförpackningar.

- I flera andra kommuner har man valt två större kärl med fyra fack. I Göteborg har vi landat i tre mindre kärl med färre fack, vilket vi tror är bäst utifrån de förutsättningar vi har i Göteborg. Staden är byggd som en blandstad och när vi bygger nya bostäder strävar staden efter att blanda villor och flerbostadshus. Fordonen som används för att tömma kärlen kan användas att hämta förpackningar från både villor och flerbostadshus vilket gör transporterna mer effektiva, säger Emma Hilmersson från Kretslopp och vatten.

När det gäller flerbostadshus har många redan förpackningsinsamling i soprummet, men i de flerbostadshus som saknar detta kan det bli olika lösningar beroende på utrymme i soprummen.

Fastighetsnära insamling för villor planeras ske stegvis där området Nordost är först ut 2025, därefter Centrum och Hisingen 2026 och sist ut blir Sydväst 2027.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064