23948sdkhjf

Uppdaterad: Smältverket brinner

Artikeln uppdaterad tisdag 14:23 :Boliden meddelar att all produktion på Rönnskär stoppas tillsvidare och enligt en första bedömning hoppas man kunna återuppta produktionen om ett par veckor. Det gäller dock inte produktionen i elektrolysverket utan där uppger bolaget till Nyhetsbyrån direkt att det kan ta år att återställa.Svt meddelar att räddningstjänsten lyckats bekämpa den större branden.

Vid klockan 02.25 natten mot tisdagen kom det ett larm om att det brinner i Rönnskärsverken. Vid 06.30-tiden var läget kring branden oförändrat, enligt Sören Gustavsson, teamledare på SOS Alarm, som bedömer att branden är stor.

– Delar av taket har rasat in där det brinner och man försöker nu att förhindra spridningen, säger han till DN.

Räddningstjänsten är på plats med drygt 20 enheter, skriver Norran. Man har begärt två MSB-helikoptrar från Östersund. Dessa ska kunna bistå med vattenbombning om det behövs.

Det är inte känt hur branden startade, men enligt initial information ska branden ha startat i dukar i elektrolysverket.

Rönnskärsverken är Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller, framförallt produceras koppar, guld, silver, bly och zinkklinker, och verket arbetar med återvinning av elektronikskrot.

Ingen människa ska vara skadad, enligt SOS Alarm. Det ska inte heller finnas några uppgifter om att människor befann sig i byggnaden när branden bröt ut.

Artikeln kan komma att uppdateras.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079