23948sdkhjf

Planerar biogasanläggning i Stenungsund

Adesso BioProducts och biogasbolaget Andion har signerat en avsiktsförklaring om att etablera en ny biogasanläggning i Stenungsund.

Anläggningen blir enligt ett pressmeddelande en viktig komponent i den gröna omställningen av kemiindustrin, som både adresserar en ökad efterfrågan på biogas och bidrar till att lösa avfallsutmaningarna i regionen. Anläggningen ska främst behandla matavfall, men även industriavfall och gödsel är tänkt att återvinnas på anläggningen. Färdigutbyggd ska anläggningen kunna leverera över 70 GWh fossilfri biogas till regionens gasnät och den kommer därmed att bidra till att Stenungsundsföretagen och andra energiintensiva industrier i regionen kan växla över från fossilbaserad naturgas till biogas och öka regionens självförsörjandegrad.

Utöver biogas kommer anläggningen även att framställa biogödsel för det lokala lantbruket och därmed minska användandet av konstgödsel. Anläggningen planeras att uppföras i det industriella området strax norr om Stenungsund, i direkt anslutning till kommunens återvinningstation och avloppsreningsverk. Adesso planerar även för en bioetenanläggning på samma område och ser synergieffekter mellan anläggningarna bland annat i form av återvinning av restvärme. Planen är att starta bygget av anläggningen i slutet av 2024 efter att alla tillstånd för anläggning beviljats.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109