23948sdkhjf

Wargön skalar upp med sikte på automatiserad textilsortering

Wargön Innovation har tillsammans med Science Park Borås beviljats 30 miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden. 

Pengarna ska gå till en treårig satsning för att stötta små och medelstora företag i omställningen till cirkulära affärsmodeller och ökad resurseffektivitet. Målet är att bidra till ökad konkurrenskraft för SMF och grön omställning i Västsverige, men också att utveckla en världsledande test- och utvecklingsmiljö för industriell sortering och värdering av textila material. Det framgår av ett pressmeddelande.

EU:s textilstrategi med krav på insamling och sortering av textil från 2025 kommer att innebära en påtagligt ökad mängd textil som behöver hanteras i Sverige. Idag sker sorterings- och värderingsarbetet framför allt manuellt och småskaligt, men när volymerna förväntas öka kraftigt krävs nya automatiserade lösningar. I det arbetet tar Wargön Innovation nu en ledande roll för att utveckla morgondagens effektiva värderings- och sorteringssystem.

— Under de kommande tre åren ser vi fram emot att fortsätta arbetet med att stärka upp och tillgängliggöra vår test- och utvecklingsmiljö för automatiserad industriell sortering, värdering och utveckling av textila material och tjänster, säger Markus Danell, verksamhetsledare på Wargön Innovation.

Samarbetet med Science Park Borås möjliggör ett bredare stöd till företagen genom tillgång till nätverk, kompetens och resurser. De test- och demomiljöer som finns tillgängliga på Wargön Innovation och Science Park Borås ger unika möjligheter för företag att testa och utveckla sina innovationer.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065