23948sdkhjf

EU-miljoner skalar upp textilåtervinningsprojekt

I spåren av det växande problemet med textilåtervinning beviljar nu EU:s Life-fond ett stöd om 115 miljoner kronor till skogsägarföreningen Södra och specialfiberproducenten Lenzing. Pengarna ska användas till att skala upp Oncemore-processen vid Södras bruk i Mörrum.

Habit har tidigare skrivit om Oncemore-teknologin som lanserades 2019. Huvudman är Södra som har utvecklat en storskalig process för att återvinna textilavfall av blandmaterial. I kombination med vedcellulosa från svensk skog tillverkas dissolvingmassa för textilindustrin.

Projektet, som kallas ”Life Treats”, drivs i samarbete med Lenzing.

I anläggningen i Mörrum hanteras idag 2 000 ton blandat textilavfall med olika färger och material. Med bidraget från EU kommer Life Treats att öka produktionen till 50 000 ton för att årligen producera 60 000 ton textilmassa.

– I dagsläget återvinns endast en procent av allt textilavfall i världen, vilket skapar en enorm miljöbelastning. Med hjälp av den här betydelsefulla finansieringen är Södra och Lenzing redo att skapa en effektiv lösning när det gäller kemisk textilåtervinning och öka vårt bidrag till den cirkulära ekonomin, säger Åsa Degerman, chef för Oncemore på Södra.

5,8 miljoner ton textilavfall genereras i dag inom EU varje år. Det motsvarar 11 kilo per person. Konsumtionen förutspås öka med 60 procent till 2030 jämfört med idag.

Södra och Lenzing erkänner och förbinder sig till avfallshierarkin. Inköpen kommer endast att fokusera på textilier som inte kan återanvändas på annat sätt och strävar därför att ge fiberresurserna ett högkvalitativt andra liv och förhindra downcycling, deponering eller förbränning.

Projektet startar under juni 2023 och pågår i fyra och ett halvt år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094