23948sdkhjf

Samarbete räddar matkassar

Coops samarbete med maträddarappen har nått en milstolpe. Sammanlagt har över 100 000 kassar med mat räddats.

Samarbetet inleddes hösten 2020, och har vuxit över tiden. Främst är det Coop Värmland och Coop Nord som satsat på att rädda mat som annars skulle kastats.

– Vi känner oerhörd stolthet över samarbetet med Too Good To Go, våra engagerade medarbetare samt våra kunder. Intresset för minskat matsvinn fortsätter att öka dag för dag och vi räddar numera över 15 000 matkassar per månad, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop Sverige, i en kommentar.

Genom samarbetet med maträddarappen Too Good To Go kan kunder hos Coop köpa mat som riskerar att bli svinn till rabatterat pris, samtidigt som Coop fått ytterligare ett verktyg för att minska matsvinnet.

Totalt har 136 Coop-butiker anslutit sig för att rädda mat i samarbete med Too Good To Go. Hittills har 108 521 kassar räddats, vilket betyder att 271 ton koldioxidekvivalenter har undvikits från att släppas ut i onödan, och även gett en räddningsprocent på 92.

Matkassarna packas på olika teman och i olika kategorier beroende på vad som behöver omsättas i butiken.

– De kreativa matkassarna är win-win för både butiker, kunder och miljön, säger Mattis Bergquist.

I en undersökning bland app-användare som hämtat upp en Too Good To Go-kasse under perioden 1 maj - 8 juni 2023 visade det sig att 9 procent var nya i butiken och att 62 procent köpte något mer när de hämtade upp sin kasse. Enkäten hade totalt 7 069 svarande.

Fakta: Här finns de 136 Coopbutiker som samarbetar med To Good To Go:

  • Coop Värmland, 47 st
  • Coop Nord, 73 st
  • Coop Gotland, 7 st
  • CBS, 4 st
  • Konsumentföreningen Dalsjöfors, 1 st
  • Coop Mitt, 2 st (pilot)
  • Bjursås Konsumentförening, 2 st
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093