23948sdkhjf

Radioaktivt avfall problem för forskningsanläggning

Hur ska radioaktivt avfall från ESS hanteras i framtiden? Den frågan kan sätta käppar i hjulet för forskningsanläggningens start.

Forskningsanläggningen ESS, European Spallation Source, i Lund hoppas kunna starta verksamheten 2027, men vill också göra testkörningar redan vid årsskiftet 2025/2026. Nu uppger Sydsvenskan att det kan bli problem hålla tidplanen. Anledningen är att det vid ESS produceras radioaktivt avfall som måste förvaras någonstans men frågan är var och hur.

SKB, Svensk kärnbränslehantering är det företag som ska hantera kärnkraftsverkens radioaktiva avfall. För att ESS ska få klartecken från Strålsäkerhetsmyndigheten att starta anläggningen krävs att ESS har ett avtal med SKB om hur avfallet ska hanteras. Detta avtal måste finnas på plats under hösten för att Strålsäkerhetsmyndigheten ska hinna hantera ESS ansökan om provkörningar.

SKB menar dock att det är svårt att i nuläget underteckna ett avtal då det inte vet exakt hur slutförvaret kommer att se ut och att de därmed inte idag kan ge garantier för hur avfall från ESS ska långtidsförvaras.

ESS har nu kontaktat regeringen för att få hjälp lösa frågan.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094