23948sdkhjf

Insamling av brandsläckningsskum förebygger PFAS

Förra årets samlade Naturvårdsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, in 190 ton skumvätskor innehållande PFAS.

Det har skett i ett projekt där myndigheterna inventerat, samlat in och destruerat skumvätska med PFAS för att undvika att detta hamnar i miljön. Initiativet fortsätter under 2023, och minskar risken för att PFAS förorenar miljön, skriver verket på sin hemsida.

Ett mål i projektet är att samla in all skumvätska med PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) som har rapporterats in från kommunal räddningstjänst, en mängd som uppgår till 310 ton.

Skumvätskor med PFAS har använts i över 50 års tid, framför allt vid olyckor med olja, bensin och kemikalier. Landets räddningstjänster har genom insamlingen nu fått skumvätska som förvarats på brandstationerna destruerad på ett säkert sätt och samtidigt sparat stora kostnader.

Projektet är inte bara lyckat ur perspektivet att risken för utsläpp minskar, utan är även kostnadseffektivt. Att samla in och destruera skummet är avsevärt billigare än att sanera redan förorenade områden.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109