23948sdkhjf

Plastavfall ska minska med bättre sortering

Kommunalförbundet Vafabmiljö och Stena Recycling drar igång ett nytt pilotprojekt i Västerås som ska öka intresset för plaståtervinning och minska plastavfallet.

Projektet, som startar nu i oktober, beräknas pågå fram till januari 2024. Det genomförs på återbruken Hälla, Stenby, Ängsgärdet och Bäckby i Västerås.

Målet uppges vara att optimera återvinningen av olika typer av plastmaterial genom att sortera, ta om hand och återvinna plastavfall istället för att skicka det till förbränning.

Plastmaterial som kommer att specialhanteras är olika typer av hårdplast, frigolit, krymp- och sträckfilm samt plastförpackningar.

Hårdplasten tas om hand och sorteras i en nystartad process på Stena Recyclings anläggning i Bredaryd. Där kvarnas materialet till flingor som kvalitetssäkras innan de kan gå vidare till granulering. Granulatet kan användas för att tillverka nya produkter.

Frigoliten skickas både till energi- och materialåtervinning för att omvandlas till ny frigolit.

Krymp- och sträckfilmen sorteras som färgad och ofärgad och transformeras om till granulat som används i tillverkningen av nya produkter.

Plastförpackningarna går också till materialåtervinning och med ökad utsortering vill Vafabmiljö öka återvinningsgraden av dessa material som för närvarande endast återvinns till 18 procent.

– Jag tycker att det är ett spännande initiativ, som verkligen ligger rätt i tiden. Vår förhoppning är att pilotprojektet kommer att öka medvetenheten och intresset för plaståtervinning bland allmänheten, säger projektledaren Johanna Olsson.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078