23948sdkhjf

Källsortering minskade utsläppen med 500 000 ton

Källsortering ger resultat. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI, som redovisar att växthusgasutsläppen minskade med 500 000 ton under 2022 tack vare alla förpackningar som svenskarna lämnat in till återvinning.

Att vi blivit allt bättre på att källsortera står allt tydligare då svenskarna uppger att de lämnar åtta av tio förpackningar till återvinning.

De förpackningar som ifjol lämnades in till FTI:s insamlingssystem bidrog till minskade utsläpp motsvarande 528 891 ton koldioxid.

”Det kan jämföras med utsläpp från att köra 66 000 varv runt jorden med en bensinbil. Men om alla förpackningar istället hade källsorterats och lämnats till återvinning hade det inneburit minskade utsläpp motsvarande 1,6 miljoner flygresor tur och retur mellan Göteborg och Stockholm”, skriver FTI i ett pressmeddelande.

– Statistiken visar tydligt att källsortering och återvinning faktiskt gör skillnad. Vi är bra på att källsortera i Sverige, men vi behöver fortfarande bli ännu bättre. För varje förpackning som sorteras ut och återvinns minskar klimatavtrycket, säger Malin Ryding, kommunikationschef på FTI.

För att åskådliggöra hur viktigt källsortering är delar FTI med sig av några räkneexempel. Om du källsorterar en av dessa förpackningar i veckan under ett år motsvarar det följande energiåtgång:

• Pizzakartong = att värma 185 185 matlådor i tre minuter i mikrovågsugn.
• Konservburk = att brygga 495 kannor kaffe.
• Flaska olivolja = 73 resor med stadsbuss, 10 kilometer.
• Diskmedelsflaska = 290 kilometer med elbil.
Fiskpaket i plast = 200 kilometer med elcykel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078