23948sdkhjf

25 år med spillvärmenytta

Spillvärme från Billeruds anläggning har blivit till fjärrvärme.

Den 16 oktober 1998 invigde dåvarande landshövding Gerd Engman ett hållbart samarbete och ett nytt hållbart sätt att leverera fjärrvärme till medborgarna i Lindesberg, Frövi och Wedevåg.

Fjärrvärmen produceras med hjälp av att spillvärmen från kartongbruket i Frövi tas om hand och pumpas via en 17 km lång distributionsledning till Lindesberg. På vägen värmer den upp även fastigheter i Frövi och Wedevåg. Vattnet som transporterar värmen skickas sen tillbaka till Billerud för att värmas upp på nytt.

Sedan starten 1998 har cirka 2,5 terawattimmar levererats, det är ett hundra miljoner kWh per år i 25 år.

– Att arbeta mot en hållbar framtid ligger i Billeruds DNA och är en del av vår mission. Men ingen enskild aktör löser klimatkrisen på egen hand – vi behöver jobba tillsammans och det här ett bra ex på ett samarbete där vi, trots att vi är två helt olika företag inom olika branscher, faktiskt skapar hållbara förutsättningar för en hållbar framtid. För oss är hållbarhet är ett begrepp med bred mening. Vi vill verka lokalt och bidra till samhället runtomkring oss, och därför är vi extra glada för just det här samarbete med Linde Energi, säger Richard Morén, fabriksdirektör Billerud Frövi, i en kommentar.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062