23948sdkhjf

Pilotanläggning för CO2-infångning invigd i Malmö

Vid avfallskraftvärmeverket i Malmö testas nu energisnål teknik för CO2-avskiljning, utvecklad av världsledande forskarteam från Lunds universitet.

Anläggningen invigdes i samband med ett välbesökt seminarium om Carbon Capture i slutet av oktober.

- Världen måste ställa om, och det måste ske snabbt om vi ska ha en chans att klara 1,5-gradersmålet, inledde Sysavs vd Malin Dahlroth seminariet med att säga och hon fortsatte med att konstatera att med 600 000 ton CO2-utsläpp per år har Sysav potential att både ta bort fossila och biogena utsläpp och därmed bli en kolsänka i regionen.

Traditionella metoder för koldioxidinfångning använder mycket el och värme. Forskarteamet från Lunds universitet har utvecklat en teknik med potential att spara mycket energi. ”Energisnål koldioxidinfångning med AMP/DMSO” är ett samverkansprojekt mellan Lunds Universitet, Sysav, Granitor Systems, Växjö Energi och Öresundskraft. I en pilotstudie som löper under cirka tre års tid testas en unik metod för att avskilja koldioxid från anläggningar som ägs av Växjö Energi, Sysav och Öresundskraft. Projektet har delfinansierats av Energimyndigheten och EU. Anläggningen har testats på Växjös bioeldade verk och testas nu för första gången på rökgaser från ett avfallseldat kraftvärmeverk. Piloten ska därefter vidare till Öresundskraft.


– I likhet med de kommersiella system som finns för infångning av koldioxid i dag använder vi oss av en aminlösning. Skillnaden är att vi i stället för att använda vatten som lösningsmedel har ett organiskt lösningsmedel, vilket ger lite annorlunda reaktionsprodukter. Det gör också att vi kan driva processen vid lägre temperaturer, säger Helena Svensson, forskare i Kemiteknik vid Lunds universitet, i en kommentar.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11