23948sdkhjf

Skriftlig fråga: Hur arbetar finansministern med skattebefrielsen för biogas?

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna, som i sin tur också besvarar frågorna skriftligt. Nu har finansministern fått en fråga kring skattebefrielsen för biogas.

Det är centerpartistiske riksdagsledamoten Rickard Nordin som ställt frågan till finansminister Elisabeth Svantesson, Moderaterna. Bakgrunden är den att den svenska skattebefrielsen på biogas anmäldes till EU-kommissionen av det tyska bolaget Landwärme, som fick rätt på grund av att kommissionen inte följt alla procedurer korrekt. Skattebefrielsen föll därmed på en teknikalitet.

För svenska användare av biogas, som åkerier, kollektivtrafikoperatörer och privatpersoner blev konsekvenserna en avsevärd fördyring. Regeringen avstod att använda sig av alternativa möjligheter som de så kallade GEBR-reglerna erbjuder, utan ville istället ha en diskussion med kommissionen. Någon sådan har inte skett och enligt Nordin har det varit helt tyst i frågan länge. Därav att han till finansminister Svantesson ställer följande fråga:

Hur arbetar ministern med frågan om skattebefrielse för biogasen, och finns det en tidsplan för att återställa skattebefrielsen?

Ministern har till och med 22 november på sig att svara.

Vill du läsa hela Rickard Nordins fråga till finansministern hittar du den här.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047