23948sdkhjf

Vill ändra negativ definition av ”begagnad”

En begagnad vara är ”sliten” och har ”förlorat i värde”, enligt definitionen i Svensk ordbok.

I samband med att nyordslistan 2023 presenterades passade Rekomo, Sveriges största aktör inom återbrukad kontorsinredning, på att uppmana Språkrådet och Svenska Akademien att inte bara lyfta nykomlingar i språket, utan även uppdatera definitioner av befintliga ord.

– För att kunna förändra hur vi tänker kring klimatomställningen, måste vi också förändra hur vi pratar om den, säger Jonas Åström, vd på Rekomo i ett pressmeddelande.

I språkdebatten vill Rekomo lyfta ordet ”begagnad”, vars definition i Svensk ordbok idag är: ”Något som varit i bruk under viss tid och där­för blivit sliten och förlorat i värde”.

– Vi som jobbar med återbruk vet att den beskrivningen inte stämmer. Något begagnat kan vara i utmärkt skick, och är dessutom mycket mer miljövänligt jämfört med en nyproducerad vara. Men i stället för att föreslå ett påhittigt nyord, vill vi att man ser över definitionen av ett ord som redan används. I återbruksbranschen arbetar vi nämligen enligt devisen att rusta upp det man har, innan man letar nytt, säger Jonas Åström också.

– Språkets kraft är enorm. För att kunna förändra hur vi tänker kring klimatomställningen, måste vi också förändra hur vi pratar om den. Därför vill vi att Språkrådet tar vid i diskussionen om en ny definition av ordet ”begagnad” och registrerar en ny användning av ordet utan en negativ värdering. Vi vill också uppmana Svenska Akademien att ändra definitionen av ”begagnad” i Svensk ordbok. Som ett första steg har vi registrerat en begäran till Svenska Akademien om en formell ändring, säger Jonas Åström avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062