23948sdkhjf

Branschorganisationen redo: ”Återvinning av vätskekartong kan öka”

Skogsindustrierna säger sig vara redo att satsa på en ny sorteringsanläggning för vätskekartong.

Det är i ett pressmeddelande som branschorganisationen konstaterar att en utökad återvinning av vätskekartong kräver både bättre sortering och mer kapacitet och man efterlyser politiska åtgärder som möjliggör investeringar i ny infrastruktur för återvinning.

– Branschen vill få en ny anläggning för sortering och återvinning av vätskekartonger i Sverige på plats så snart det bara går. Den främsta vinsten med detta skulle vara att effektivare sortera ut och återvinna de barriärer av plast och aluminium som finns i kartongen, men det skulle även öka kapaciteten för materialåtervinningen av själva kartongen, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna, i en kommentar.

Inom branschen bedrivs ett intensivt utvecklings- och innovationsarbete för att få fram nya, biomaterialbaserade barriärer. Dessa kommer dock troligen också att kräva en separat materialåtervinning, eftersom materialegenskaperna skiljer sig så mycket åt mellan barriär och själva kartongen. I dagsläget är det endast Fiskeby som tar emot både vätskekartong och vanlig dito för återvinning och Skogsindustrierna menar att en ny anläggning skulle kunna hantera vätskekartong från hela Norden.

– För att få en ny sorterings- och återvinningsanläggning på plats behöver lagstiftningen förtydligas och det måste hanteras på politisk nivå. Skogsindustrierna jobbar aktivt med detta tillsammans med våra medlemmar, regeringen och återvinningsaktörer, säger Viveka Beckeman.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078