23948sdkhjf

De förlänger samarbete för dubblad PET-återvinning

Returpack och Veolia har sedan 2004 arbetat för att återvinna PET-material i det svenska cirkulära pantsystemet. Nu skriver de båda ett nytt långsiktigt avtal för att öka tillgången på återvunnen PET i Sverige. Avtalet utökar kapaciteten av återvunnet material till nästan det dubbla.

Under 2023 pantades 2,7 miljarder förpackningar och insamlingsgraden landade på 88,5 procent vilket återigen innebär en ökning. Jämfört med föregående år har insamlingsgraden ökat med 1,1 procentenheter. Returpack samlar in och sorterar PET-flaskorna som säljs i balar till Veolia.

– 2025 kommer vi på Returpack och Veolia att kunna leverera 20 000 ton livmedelsgodkänt återvunnet material till svenska dryckesproducenter som i sin tur använder det för produktion av nya flaskor, säger Sara Bergendorff, hållbarhets- och kvalitetschef på Returpack, i en kommentar.

Kapacitetsökningen möjliggörs genom investering i en utökad produktionskapacitet och övergång till annan teknik. I dagsläget blir de återvunna flaskorna små flingor som sedan används för att göra nya flaskor. Med den nya tekniken smälts de pantade flaskorna i stället ner till granulat. Att blanda flingor med granulat ger i slutändan ett bra material som efterfrågas av marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078