23948sdkhjf

Bostadsaktörer uppmanar: "Se över reglerna kring farligt avfall!"

Flera bostadsmarknadsaktörer vill att regeringen ser över reglerna för farligt avfall. Det nuvarande regelverket menar man "närmast uppmuntrar till olaglig avfallshantering.

I en debattartikel på Altinget skriver Riksbyggen, Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB, Sveriges Allmännytta och Avfall Sverige att regeringen bör se över regelverket kring farligt avfall. Man menar att det nuvarande regelverket är verklighetsfrånvänt och gör det svårare och dyrare för de som följer lagen. Samtidigt gör den att incitamenten ökar för att bryta mot reglerna.

Man pekar på avfallsskandaler med dumpad batterimassa och de åtalsanmälda Think Pink-företagen som exempel på hur det går när det saknas tillräcklig tillsyn.

"Det finns ett akut behov av att göra det enklare för seriösa företag och samtidigt täppa till möjligheterna för dem som vill kringgå reglerna", skriver man.

– Det är viktigt att farligt avfall hanteras på ett korrekt sätt. Därför vill Riksbyggen att regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag för att förtydliga och förenkla regelverket, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen i ett pressmeddelande.

Man vill bland annat förenkla lagstiftningen, samtidigt som tillsynen skärps, uppdatera avfallsregistret och anpassa avfallsregistret till verkligheten.

– Förslagen vi lyfter fram handlar både om att det ska bli tydligt vad som gäller för oss som vill göra rätt att göra det, men också att lägga administrationen på en rimlig nivå. Här finns inspiration att hämta från exempelvis Finland där en smidig digital hantering används, säger Johanna Bjurskog.

Förhoppningen är att det ska leda till att det blir enklare att göra rätt och öka förtroendet hos allmänheten om att avfallet sköts på rätt sätt.

.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126