23948sdkhjf

Nytt bolag för polyesteråtervinning: H&M storägare

Knappt en och en halv vecka efter Renewells konkurs – ett bolag där H&M var en av de största ägarna – kommunicerar modebolaget sin nästa stora satsning på textilåtervinning: bolaget Syre.

Förutom H&M Group är medgrundarbolaget Vargas Holding. Därtill backas det av klimatfonden TPG Rise Climate. 

Även denna gång handlar H&M:s satsning om fiber till fiber-återvinning. Men i stället för återvinning av bomull, som var fokus för investeringen i Renewcell, ska Syre återvinna polyestertextilier till nytt polyesterfiber. I dag kommer lejonparten av återvunnen polyester från PET-flaskor.

–Syre är ett viktigt nästa steg på H&M Groups resa för att integrera cirkularitet i vår verksamhet, Daniel Ervér, vd H&M Group, i en kommentar.

H&M har tecknat ett avtal med Syre som är värt totalt 600 miljoner dollar över sju år. Det ska enligt H&M täcka en betydande del av modebolagets långsiktiga behov av återvunnen polyester. Bolagets mål till 2025 är att 30 procent av materialen som används i tillverkningen ska utgöras av återvunna material.

Under året ska en produktionsanläggning i North Carolina i USA tas i bruk och inom tio år är målet att ha tolv fabriker i drift.

Vd för Syre är Dennis Nobelius som fram till september i fjol var operativ chef på elbilsbolaget Polestar. Styrelseordförande är Susanna Campbell, tidigare vd för Ratos.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08