23948sdkhjf

Samarbete räddar 300 ton natursten

I ett samarbete mellan logistikföretaget Wiklunds och naturstensproducenten Zurface har 300 ton natursten räddats från att bli avfall.

Genom att skapa en marknadsplats för återbruk av naturstensprodukter har man sedan årsskiftet räddat 300 ton använd natursten från att bli avfall.

Wiklunds erbjuder logistiklösningar till fastighets- och byggbranschen och Zurface levererar natursten till stora infrastrukturprojekt och privata trädgårdsprojekt. Tillsammans vänder de sig nu till entreprenörer, fastighetsägare och offentlig sektor i Storstockholms- och Uppsalaområdet och erbjuder att kostnadsfritt hämta natursten som blivit över och annars behöver hanteras som avfall.

Stenen transporteras med Wiklunds miljöklassade fordon till Zurfaces anläggning i Stora Vika utanför Nynäshamn, där de tvättas, sorteras och lagras i väntan på att användas på nytt i nya projekt.

– Vi ser detta som ett steg mot ett cirkulärt materialflöde i bygg- och anläggningsbranschen. Natursten, som har en i det närmaste obegränsad teknisk livslängd och kan återbrukas nästan i oändlighet, lämpar sig väl för det. Det är dessutom en begränsad naturresurs som det råder brist på och som inte kan återskapas, säger Magnus Rödin, projektledare på Wiklunds.

Zurface meddelar att anläggningskunder börjat få upp ögonen för miljönyttan som återbruket av natursten medför, och dess positiva avtryck i företagens koldioxid-redovisning, enligt ett pressmeddelande från företaget.

– Det finns egentligen ingen anledning att slänga en enda sten så länge den inte är trasig. Marknaden måste inse att en återbrukad sten med färgskiftningar har en lika bra funktion som en ny, och vi hoppas att det här samarbetet ska bidra till en förändrad syn på det, säger Eric Tärnsten, försäljningschef på Zurface.

Om Zurface

Zurface är Nordens största leverantör av natursten med fyra egna stenbrott på Bornholm och ett brett internationellt producentnätverk. Zurface tillhandahåller natursten och rådgivning för såväl exteriör som interiör miljö till svenska samhällsprojekt, privathem och återförsäljare. Bolaget har 15 anställda i Sverige och omsatte 65 miljoner kronor 2022.

www.zurface.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219