23948sdkhjf

Ifat-premiär för Norditek: ”Ett bra tillfälle”

I mitten av maj är det åter dags för Ifat, världens största mässa inom avfallshantering och återvinning, i tyska München. En av de ca 3000 utställarna på plats är maskin- och utrustningstillverkaren Norditek, som begår premiär i den egenskapen.

Vid Norditek talar vi med vd Daniel Carlberg och marknadschef Philip Bergendahl.

Första frågan blir ju naturligtvis hur man landat i beslutet att för första gången ställa ut på mässan.

– Där skulle vi ju vilja svara att det är efter mycket analyser och väl grundat i strategier etc, men sanningen är helt enkelt att vi kände oss mogna att ta steget nu, konstaterar båda med ett skratt och fortsätter:

– Vi har ju besökt mässan åtskilliga gånger och för några år sedan hade vi en av våra vindsiktar på plats hos en utställande partner. Intresset var stort och därmed började väl tankarna gå i banorna att ”någon gång skulle vi kanske ställa ut själva här”. Vi har ju också vuxit på marknaden och i antal medarbetare påtagligt de senaste åren och därmed så känns det som rätt tillfälle i år att göra slag i saken.

Efterfrågan på marknaden efter mer komplex sortering är stark.

– Det är ju också så att vi i Sverige har kommit långt inom det här området och nu börjar det bli mer och mer påkallat också i övriga Europa. Komplex sortering är ju vår nisch kan man säga och vi har utvecklat några egna profilprodukter, som vår vindsikt respektive virvelströmsmagnet och nu senast också ett vattenbad, säger Daniel Carlberg. Philip Bergendahl fyller i:

– Vi ser ju en potential på marknaden för våra olika moduler och har i olika kundprojekt verifierat att de fungerar bra. När nu behoven ökar kring att köra olika materialströmmar är det helt klart intressant för oss att gå mot den lite bredare marknaden med de här produkterna och då är Ifat verkligen ett bra tillfälle.

Någon gång skulle vi kanske ställa ut själva här

En förhoppning är att mässdeltagandet ska resultera i att man hittar en lämplig återförsäljare för den tyska marknaden.

– Vi har ju då och då haft lite ”ströförsäljning” direkt till slutkund, men det blir liksom inte riktigt effektivt att arbeta så. Man behöver ha bra partners och det hoppas vi kunna hitta på mässan, konstaterar de båda.

Sedan ett antal år har Norditek en testanläggning i Fjärås där man snabbt kan sätta samma olika linjer och testköra kunders material.

– Den flexibiliteten är verkligen en av våra styrkor. Vi kan på mycket kort tid sätta upp en färdig linje så att kunder på plats kan se att det fungerar med deras material. Tid till beslut om investering kan kortas avsevärt samtidigt som riskerna minimeras. Det är också så att kunder kan hyra utrustning av oss istället för att köpa den själv, vilket för många kan vara ett klart intressant alternativ, säger Carlberg och Bergendahl och tillägger att Fjäråsanläggningen snart byggs ut med ett större testcenter.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Norditek ser fram emot Ifat-deltagandet med tillförsikt.

– Helt klart är det så. Det är ju också så att även om det är en i högsta grad internationell mässa, så brukar det vara en stor svensk publik som kommer dit. Många av våra befintliga och viktiga kunder kommer att vara där, och då är det ju också bra att kunna ta emot dem i en egen monter, avslutar Daniel Carlberg och Philip Bergendahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078