23948sdkhjf

Plastavfallet halverat – ökad återvinning från fabriken

Genom att införa nya sätt för återvinning av plastspill har ABB:s fabrik i Borgå, Finland, förra året minskat sitt plastavfall med 50 procent och förbättrat sin återvinningsgrad med nästan 20 procent.

Fabriken i Borgå tillverkar installationsprodukter och tillbehör och har utvecklat en metod för att återanvända plastavfall från formsprutning. Genom att implementera ny teknik och förbättrade processer tar den 6 600 kvadratmeter stora fabriken steg mot en cirkulär ekonomi för råmaterial.

Närmare bestämt omvandlas nu plastavfallet i Borgåfabriken till en oljeprodukt som sedan används inom den bredare plastindustrin. Detta sköts av anläggningens partner, WasteWise Group, som återför oljeprodukten till industrin för framtida användning genom kemisk återvinning med hjälp av en pyrolysprocess. ABB samarbetar även lokalt med avfallsförvaltningsföretaget Verdis för transport, underhåll och rapportering av avfallet.

- Vid utfasning av fossila bränslen behöver plastindustrin driva på den gröna omställningen. Det är bara möjligt om insamlingen av plastavfall blir mer effektiv och nya tekniker, som kemisk återvinning, används tillsammans med mekanisk återvinning, säger Kaisa Suvilampi, vd för WasteWise Group Oy i en kommentar.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078