23948sdkhjf

Spillvärme ska värma 3000 villor

SSAB-spillvärme ska värma 3000 villor via fjärrvärmenätet.

SSAB och energibolaget Loimua har nått ett avtal om att nyttja spillvärmen från SSAB:s anläggning i Tavastehus, Finland i det lokala fjärrvärmenätet. Loimua kommer att bygga en värme- och kylanläggning på SSAB:s område. Anläggningen kommer att ha en värmeeffekt på cirka 10 MW och producera cirka 70 GWh fjärrvärme per år. Det motsvarar värmebehovet för cirka 3 000 villor och småhus och täcker cirka 15 procent av värmebehovet i Tavastehus.

Investeringen som energibolaget gör är på mer än 10 miljoner euro.

I den kommande lösningen kommer värme att återvinnas från kylsystemet vid anläggningen i Tavastehus. Värmepumpsanläggningen kommer att leda värmen till Loimuas kraftverk Vanaja och därifrån vidare till fjärrvärmenätet. Mellan SSAB:s anläggning och kraftverket byggs en fjärrvärmeledning på drygt 2,5 km. Byggnadsarbetet kommer att påbörjas under året och projektet planeras vara färdigt i början av 2026.

– Vi har ett långvarigt samarbete med Loimua och har redan tidigare levererat små mängder värme till Tavastehus stad under sommaren. Det finns en stor potential att nyttja spillvärme från industrin för att värma upp samhället. I Tavastehus är det gynnsamma förutsättningar för detta i och med att avståndet från anläggningen till staden är tillräckligt kort, säger Mikko Lepistö, energichef för produktionsverksamheten på SSAB, i en kommentar.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11