Nytt insamlingssystem för elbilsbatterier har tagit form!

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Det säljs allt fler elbilar, en trend som lär förstärkas i takt med att utbudet ökar och priserna pressas. Regeringen har också en klar målsättning om att minska fossildrivna bilar. Ett bonus-malus-system där skatten blir högre ju mer koldioxid en bil släpper ut ska subventionera bilar med låga utsläpp.

En följd av att elbilarna ökar är att batterierna de drivs av så småningom måste tas omhand. Batterierna är till största del litium-jon batterier och har samma kemi och teknik som batterierna i våra mobiltelefoner och datorer. Fast de är fler och större!

I dagsläget kommer inte särskilt många batterier in till återvinningen.

- Bilarna är inte tillräckligt gamla ännu, vi får vänta ett par år innan det blir dags att ta hand om några större mängder elbilsbatterier, säger Lars Eklund från Naturvårdsverket.

Ett flertal bilproducenter, branschorganisationen Bil Sweden och insamlingssystemet för småbatterier, El-Kretsen, såg chansen att vara proaktiva. Syftet var att etablera ett nationellt insamlingssystem som gör hanteringen enkel men också trygg och säker för dem där batterier från skrotade bilar uppstår.

Litium-jon batterier från skrotade bilar kan innehålla väldigt mycket energi. Är de skadade riskerar man en brand som är mycket svårsläckt. Därför är också kraven rigorösa på de förpackningar som skadade batterier får transporteras i. Likaså ställs enormt höga krav kring processen för att demontera och neutralisera batterier.

Hur ser det nya insamlingssystemet ut?

Läs också: Brand hos batteriåtervinnare

El-Kretsen har nu etablerat det system som bilproducenterna kan ta hand om sina uttjänta batterier på.

- Det har tagit ungefär ett år av förberedelser för att få hela systemet på plats, säger Kristina Eriksson, Batteriansvarig på El-Kretsen.

- Inledningsvis gick mycket tid att diskutera och analysera hur ett insamlingssystem skulle fungera, därefter har det varit flera stora utvecklingsprojekt i allt från rapporteringsverktyg till informationsinsatser, säger Kristina Eriksson vidare.

Läs också: Forskningspengar för batteriåtervinning

Nyligen presenterades insamlingssystemet i Karlskoga, i den anläggning där elbilsbatterier och andra industribatterier demonteras. Ett femtiotal besökare fick en guidad rundtur och kunde på plats följa bland annat hur batterierna laddas ur och hur den kvarvarande energin tas tillvara.

Vad händer nu?

- Med ett nationellt insamlingssystem på plats blir det lättare för de som sätter industribatterier på marknaden att hantera sitt producentansvar. Den dag batterierna blir vanligare i våra skrotbilar är det också lättare för verkstäder och bilskrotar att hantera dem på ett säkert sätt. Responsen har varit positiv och det känns kul att ha fått vara med och bygga något från grunden, ett system som ska vara hållbart ur många aspekter och för lång tid, avslutar Kristina Eriksson.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Marksanering
De ska sanera i Örkelljunga

Produktnyheter
Innovativ transportbanelösning förenklar i Finland

Marksanering
Dags för Renare Marks vårmöte 2018

Marksanering
Utmanande in-situsanering

Marksanering
Nytt verktyg visar föroreningar

I Norrköping har ett nytt verktyg utvecklats, som gör det möjligt att se föreningar som finns i marken. Tanken är att verktyget ska underlätta och förenkla marksaneringsarbetet, exempelvis när ny bebyggelse planeras på gamla industritomter.

Nyhetsbrev

Avfallsförbränning
Askan, avfallsförbrännarnas huvudvärk

Hundratusentals ton giftig aska produceras varje år i Sverige. I askan finns metaller värda miljontals kronor – men dessa återvinns inte. Dessutom tillkommer en miljon ton bottenaska, där deponiskatten styr mot användning som kan skjuta stora miljöskulder till framtida generationer.

Arkiv

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Rinkeby-Kista bäst på att sortera ut matrester

Röda bilar byts mot vita som är gröna

Kommun körde avfall utan tillstånd

Utvecklar hållbar avfallslösning för läkemedelsföretag

Debatt
Alliansen: Skärp kraven för återvinning

Debatt: Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.

Forskarnytt
Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

Omvärlden
Många döda i soptippsras

Forskarnytt
Bättre metoder krävs för mätning av ämnen i marken

De vann upphandling

Förpackningsinsamlingen vill växla upp

Sverige är bland de bästa i klassen i Europa på att samla in och återvinna förpackningar. Men FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som sköter verksamheten, vill gå ännu längre. Nu efterlyser de politiska beslut som gör det möjligt.

Arkitekt ska leda mot hållbara städer

Debatt
Slutreplik: Våga lyfta blicken från diskhon

Unikt avloppssystem prisat

Bergslagsfokus i kartläggning av nya metaller

Ny miljöutbildning på distans

Forskarnytt
Identifierar okända föroreningar i avloppsslam

Debatt
Replik från miljöministern om sopreform

Gemensamt avfallsbolag i södra Småland

Omvärlden
Bygger världens största biogasanläggning

Nu förbjuds mikroplaster

Omvärlden
EU-medborgaren genererar 480 kg avfall

Omvärlden
Bygger kraftfull ÅV-anläggning för EPS

Forskarnytt
Bioplast måste öka i konkurrenskraft

Rut för vitvaror blev ingen hit

Skånsk tävling ska minska matsvinn i Europa

Omvärlden
Växande sophögar efter Kinastopp

Brand hos batteriåtervinnare

1

Forskarnytt
Så kan matsvinn minskas

Minska matsvinnet- drick mer öl

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.195