23948sdkhjf

Begagnade däck på börsen

Återvinningsföretaget Ragn-Sells Råvaror har startat en råvarubörs på Internet för restprodukter från industrin. Köpare är främst kraftvärmeverken som använder materialet som bränsle men även elektronikföretagen och jordbrukare kan bli framtida kunder.

I fjol låg omsättningen på 150 Mkr. På Ragn-Sells hemsida på Internet köps och säljsallt från olja och järnskrot till begagnade bildäck och tidningspapper. Och allt har en köpare. "Vi sätter ut de produkter vi har på lagerhyllan och visar mer offentligt vad vi har till försäljning till rådande dagspriser. Tillgång och efterfrågan styr priset på till exempel bränslekross eller industrigummi", säger Folke Jackson, VD på Ragn-Sells Råvaror.

Används till bränsleStörsta delen av de begagnade varorna säljs till kraftvärmeverken och går till förbränning, men till exempel statliga Sakab köper och använder också avfallsolja för att bränna förorenad jord. Ragn-Sells Råvaror omsatte 150 Mkr i fjol och dennystartade börshandeln väntas öka försäljningen ytterligare. "Vi har köpare till alla de produkter som säljs på Råvarubörsen. Det här är också ett sätt att göratillverkningsindustrin uppmärksam på att det finns begagnade råvaror. En stor del av däcken som vi samlar in säljs vidare, bara där ligger 70 Mkr. Det mesta bränns, en mindre del smulas sönder och återanvänds, och en del regummeras och säljs på nytt till konsument", säger Folke Jackson. Ragn-Sells använder själva Råvarubörsen för att köpa in partier när efterfrågan är större än lagerhållningen. OM var med under de inledande diskussionerna kring börshandeln i begagnat, men drog sig ur innan start.

Allt fler varorHandeln har startat under hösten och utbudet av varor växer stadigt. Under december kommer biomull och drav att noteras. Biomull är rötslam från reningsverk som sprids på åkrarna som gödsel. Drav är restprodukter från bryggeriernas öltillverkning somanvänds till djurfoder. Längre fram finns planer på att börja sälja begagnade elektronikkomponenter som till exempel kan återvinnas ur kasserad hemelektronik.

Källa: Mikael Gianuzzi/Dagens Industri

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063