23948sdkhjf

Värme och el via nätet

Nu går det att få behaglig temperatur dygnet runt, utan energislöseri. Den nya idén bygger på ett e-mail från SMHI och ett intelligent styr- och reglersystem i fastigheten.
Tidigare har varje leverantör haft ett eget styrsystem för automatstyrning av el och värme. Nu utnyttjas TCP/IP-protokollet, samma system som i stort sett alla datorer använder sig av. Därför kan olikasystem kommunicera med varandra utan att man är bunden till en viss leverantör.Det innebär att det, med hjälp av bredband, går att koppla upp sig på kundens nätverk och installera styrautomationen på nätet. Man kan också låta kunden surfa in på en webbplast och se den aktuella energiförbrukningen i ett visst område eller en viss fastighet.
- Vi får lokala väderprognoser från SMHI via e-post en gång per dygn och som vi sedan distribuerar ut till repsektive styrsystem i fastigheterna, då sparar man energi på det bästa sättet, säger Martin Eksberg på Honeywell INUcontrol, som ensamma i världen med systemet.Nyheten kan beskådas på Bygg x 3 på Svenska Mässan i Göteborg, 24-27 april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078