23948sdkhjf

Biogas projekt med miljövinster

Biogas är ett av de bästa fordonsbränslena ur miljösynpunkt, och även ett realistiskt framtidsalternativ till dagens bränsle, bensin. Idag läggs pengar på att ta hand om avlopp och sopor från hushåll, industri och jordbruk - avfall som skulle kunna bli biogas.
Nyligen avslutades en förstudie som visade hur biogasen skulle kunna utvecklas och utnyttjas i framtiden och främst då i Västsverige. Studiens slutsats är tydlig: inom två år kan gasfordonen var fyra gånger fler än vad de är idag.
Målet är 25 tankstationer och 2599 gasfordon i Västra Götaland. En mer långsiktig målsättning är 150 gastanksstationer och 100 000 fordon. Idag är siffran 7 tankställen och 800 gasfordon.De flesta gasfordon i Göteborgsregionen körs idag på naturgas eftersom det sedan flera år tillbaka finns ett utbyggt rörnät med ett antal tankstationer. Naturgas består precis som biogas av metan, men fossil sådan. Gasfordon kan köras lika bra på biogas som på naturgas.
Genom att rena och föra in biogas i naturgasnätet kan så kallad "grön gas" säljas vid gastankstationer enligt samma princip som "grön el". Elen man får i uttaget hemma är samma blandning som grannens, men man betalar bara för att just den mängd man använt har producerats på ett miljömässigt riktigt sätt. På samma sätt är det tänkt att biogasen ska fungera.
Hushållsavfall som idag komposteras eller bränns upp kan istället gå till produktion av biogas. Efter det att avfallet rötats och gasen tagits till vara finns en restprodukt med alla näringsämnen kvar och där många skadliga ämnen redan brutits ner.
Projeket är tänkt att ge Västsverige och deras företag en möjlighet att sälja sitt kunnande utomlands och kanske främst till EU-länder. Där finns både naturgasnät och avfallsproblem, men utan att kopplas ihop.
-Jag har aldrig varit med om att kommuner så långt ifrån varandra samarbetat ihop i ett sådant här konkret projekt, säger Göran Värmby på Business Region Göteborg som hållit i förstudien.
Förstudien har finansierats av Borås och Trollhättans kommuner, Västra Götalandsregionen samt projekt Transportutveckling i Storstad - ett samarbete mellan Volvo, Volvo personvagnar, Göteborg Stad, Fordonsgas Väst, Göteborg Energi, Trafikkontoret i Göteborg och Business Region Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063