23948sdkhjf

Europeisk PET-återvinning starkare än någonsin

2000 samlades 270 000 ton PET in för återvinning i Europa. Det innebär en ökning på 23 procent jämfört med året innan, då 219 000 ton samlades in. Enligt siffror från PETCORE (PET Container Recycling Europe) var detta i linje med ökningen 1999 som var 25 procent. Ett stort bidrag till denna tillväxt kom från Frankrike där de insamlade volymerna steg från 39 500 ton till drygt 60 000 ton. PETCOREs ordförande Floyd Flexon säger att tillväxten i insamlingen ser ut att öka också i fortsättningen. - "Under de närmaste fem åren räknar vi med att den europeiska insamlingen ska öka med i snitt 20 procent per år. Vi kommer dessutom att få se större tillväxt i UK och Spanien då deras insamlingsprogram än så länge är relativt nya". Flexon tillägger dock att även om dessa siffror är uppmuntrande så har PET-återvinningen inte haft det lätt. 1998 och 1999 var tuffa år och även om återvinningskapaciteten har ökat är den största frågan fortfarande att få fram insamlingssystem som ger sorterade PET-flaskor av god kvalitet. Dessutom har industrin upplevt en viss brist på insamlade flaskor på grund av export till Fjärran Östern.
Det här är dock positiva utmaningar enligt Flexon och för närvarande finns positiva signaler gällande återvinnarnas ekonomi. Det beror förstås på de ökande priserna på jungfrulig PET som är direkt länkade till priserna på R-PET. Flexon anlägger också ett historiskt perspektiv. "För sex år sedan satte PET-industrin själv upp ett mål som innebar att vi år 2000 skulle återvinna 100 000 ton flaskor i Europa.
Många i branschen var skeptiska till detta och menade att målet var för högt satt. Nu visar det sig att återvinningen av PET slog alla rekord 2000 och mycket tyder på att vi 2001 kommer att spränga 300 000 tons-vallen. Det är ett tydligt bevis på att R-PET har många motiverade och kommersiellt gångbara möjligheter på dagens marknad".

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078