23948sdkhjf

Nu ska elskrot källsorteras

Den 1 juli blir det ytterligare produkter som ska källsorteras, den här gången är det elskrot. Det blir förbjudet att skicka uttjänta el- eller elektronikprodukter till fragmentering, förbränning eller soptipp. Först måset de miljöfarliga delarna plockas bort av miljöcertifierade förbehandlare.
Producentansvaret för el och elektronikprodukter omfattar bland annat hushållsapparater, datorer, tv-apparater, kameror, spel med mera. Det är inget enhetligt avfall utan innehållet varierar ofta i elprodukter. Även nya ämnen vars miljöeffekter är okända används.
- Med förbudet hoppas vi äntlöigen få kontroll över avfallet av PCB, flamskyddsmedel och kvicksilver. Det måste tas om hand på ett bra sätt, säger Erik Westin på Naturvårdsverket.
Ettusen nya bemannade insamlingsstationer planeras uppföras i landet.200 skrotgårdar, 200 kommunala återvinningsstationer, smältverk, fragmenteringsanläggningar, drygt 30 anläggningar för demontering av elektronik, kommunala förbränningsanläggningar och deponier är berörda av de nya reglerna.
Mer information finns att läsa på: www.internat.environ.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125